Recenze: DOKONALÝ SEN (Ally Condie)

Dobrodružství s abnormály


Nedosáhnu na tebe, 
leč mé nohy blíží se
přes tři řeky a kopec,
poušť, moře a nebe;
nesleduji, kudy jdu,
když oslovím Tebe. 





Anotace: 
V dokonalém světě o všem rozhodují správci - za hranicemi společnosti však jejich pravidla neplatí... 
Kdesi v nejisté budoucnosti pátrá Cassia ve vnějších provinciích po Kyovi, jehož sem Společnost odvedla spolu s dalšími nepřizpůsobivými na jistou smrt. Když zjišťuje, že se Kyeovi podařilo uprchnout do velkolepých, ale divokých a nebezpečných kaňonů, neváhá i ona sama riskovat život – po vysilujícím utěku z pracovního tábora se vydává po Kyových stopách do Příčného řezu, tajemného místa, v němž prý lze nalézt poslední záblesky svobodného života a možná i Vzpoury, k níž se Cassia touží přidat.

Jenomže přeje si to samé i Ky, jenž toho o sobě zamlčuje mnohem víc, než se původně Cassie zdálo? A jaké tajemství skrývá Xander?


Nakladatelství: Knižní klub
Rok vydání: 2013
Žánr: Pro děti a mládež, Sci-fi, Fantasy
Orig. název: Crossed
Ze série: Matched (2)


Druhý, bohužel méně dobrý díl, kde už je vidět, že je autorka zřejmě trochu utahaná ze psaní a snaží se to vzít všechno rychleji nebo jí dokonce dochází fantazie. Děj se odehrává převážně na útěku, kdy je Cassie sama spolu s myšlenkami na Xaviera a Kye.

Xavier má své vlastní starosti, a Kyovi nezbývá čas na nic jiného, než na to, aby si zachránil vlastní život. Je v jakési vojenské linii spolu s ostatními kluky-abnormály, kde jsou popravování a každý den se snaží přežít a pohřbít ty, kteří noc či den nepřežili. Když se mu konečně se dvěma novými příteli podaří utéct, čtenář jásá spolu s ním a v tu samou chvíli má chuť tlouct hlavou do zdi, protože se jaksi míjejí s Cassie, která ho rovněž hledá.


V knize jsou především smutné okamžiky plné emocí, ale tajemno a hádanky se změnily. Poznáváme společnost tak, jak jsme ji v první knize nepoznali. Postrádala jsem trochu rodinu Cassie, která mi přišla sympatická a vadilo mi, že jsou s Kyem tak daleko od sebe.

Avšak nezoufejte, však ono to nějak dopadne - a taky dopadlo. Děj je svižný a zajímavý, jen je to takové pusté, jak se pohybují každý sám a vyvolává to pocit, že tam něco důležitého chybí. Kupříkladu kdyby se tam více ocital Xavier, jistě bych se nezlobila, protože o jeho životě se toho zas tak moc neříká a čtenář díky tomu trochu tápe. Nejdřív jsem myslela, že to třeba dožene autorka ve třetím díle, ale...

Tento díl je ještě dobrý. Dal se dočíst a dokázala jsem si ho užít a spolu s hlavními hrdiny tajit dech a přát jim něco lepšího. Pár věcí mě zaskočilo, ať už příjemně nebo nepříjemně, ale stále to bylo v rámci možností této knihy a hodio se to k ději.

Pokud Vám nevadí vydat se do pouště, bojovat o holý život a zažívat divoké dobrodružství, pusťte se do toho, ale moc neočekávejte romantiku nebo lásku. Na tu tam tolik času vyhrazeno není, jde spíše o přežití. Nelituju toho, že jsem knihu četla nebo si ji pořídila. Jen si říkám, jestli se k ní vůbec ještě někdy vrátím...

Knižní obálka: 
Myslím, že o knize to vypovídá hodně. Je to zkrátka obálka pro dystopickou knihu. Vypadá úžasně. :o)



Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.