Recenze: EASY (Tammara Webber)

V jednoduchosti je krása...


   


"Chtěl bych tě takhle namalovat." Jeho hlas byl stejně něžný, jako jeho dotek - právě mi pohledem přejížděl přes klíční kost a pak se sunul níž…



Anotace: 
Sledoval ji, ale neznal ji. Až do chvíle, kdy se stal díky náhodnému setkání jejím zachráncem...
Dívka, která se domnívá, že lidem nelze věřit, na sliby se nedá spoléhat a věrnost je pouhá iluze. Chlapec, který věří, že pravda je relativní, že lži dokážou skrýt nesnesitelnou bolest a vina je neodpustitelná. Potvrdí si navzájem svá přesvědčení, nebo je naopak jeden druhému definitivně vyvrátí?

Když Jacqueline následuje svého kluka na vysokou školu, kterou si vybral, rozhodně nečeká, že se s ní dva měsíce po začátku druhého ročníku náhle rozejde. Dva týdny stráví v naprostém šoku, aby se pak probudila v jiné realitě: je nezadaná, místo na výběrovou hudební konzervatoř chodí na státní univerzitu, bývalí přátelé ji najednou ignorují a poprvé v životě jí hrozí, že z nějakého předmětu propadne.

Při odchodu z večírku je Jacqueline na opuštěném parkovišti napadena klukem ze studentského spolku, do něhož patří i její bývalý přítel. Zachrání ji neznámý mladík, který byl ve správný čas na správném místě, a ona chce jen jediné – vymazat útok a celou tu noc z paměti. Ale její zachránce Lucas chodí na stejné přednášky z ekonomie jako ona, sedí v zadní řadě, skicuje si něco do bloku a při tom se na ni dívá. Její kamarádky ho ohodnotí jako dokonalý materiál na nezávaznou divokou známost, která jí pomůže vzpamatovat se po rozchodu.

Když se z útočníka, který ji napadl, stane stalker, má Jacqueline na výběr: zhroutit se, nebo se začít bránit. Lucas nad ní drží ochrannou ruku, ale sám má svá vlastní tajemství. Najednou je těžké odhalit, co se skrývá za vnějším zdáním, a není jasné, komu se dá věřit.

Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2013
Vydání originálu: 2012
Žánr: Literatura světová, Romány pro ženy, New Adult
Orig. Název: Easy
Počet stran: 308

Ilustrace k recenzi poskytl ilustrátor Tomáš David. Děkujeme! 

Zamilovaná. Rozněžnělá a ukonejšená v náručí EASY. Tak jsem se cítila po přečtení této báječné Adultky, která ve mně vyvolala ty správné emoce. Vím, že tuto knihu nečtu naposledy. Budu se k ní vracet, protože ponořit se zpět do světa, který autorka sepsala, je natolik lákavé, že neodolám.

Dlouze jsem přemýšlela, co bych této knize mohla vytknout… A nepřišla jsem vůbec na nic. Do žánru New Adult rozhodně patří a lze ji zařadit k jedním z nejlepších knih, které kdy mezi Adultky patřily.


Zpětné ohlédnutí a ohodnocení:

I. Místo - sto procent

Děj se odehrává na vysoké škole, kterou autorka velmi dobře ztvárnila. Jakmile otevřete knihu, okamžitě vás to vtáhne do světa vysokoškoláků a vy, jako temný stín, doprovázíte hlavní hrdinku všude. Ačkoliv autorka se sáhodlouze nerozepisovala o kampusu, tak pocit skutečnosti je hmatatelný. Vnímáte studenty na chodbách. Cítíte je procházet kolem sebe a často do vás i vrazí. Je jich tam neskutečné množství a nejlepší na tom je, že i ve změti spousty jmen a těl se autorce dokonale povedlo zůstat u hlavních postav, neodlákat pozornost a ani nijak přítomností ostatních nerozrušovat. Množství ostatních postav je popsáno tak, že vůbec nepletou děj a přitom vnímáte, že jste ve společnosti.

II. Hlavní hrdinové - sto procent

Kniha je sepsána z pohledu hlavní hrdinky Jacqueline, což je sympatická a jemná dívka. Její charakter nenudí, nijak nedráždí a stává se v průběhu knihy více a více sympatický. Mohla by být třeba více rebelská kvůli vzrušení, ale tady to vůbec není zapotřebí. Ona je prostě přirozená a to se mi na ní líbí. Každý charakter má své a Jackie (tak se jí na začátku říkalo) je slušňačka a úžasná zvídavá, chytrá osůbka - prostě holka, jak má být a nudit se s ní určitě nebudete.

Autorce se podařilo vytvořit velice lákavého hrdinu. Úžasně poukázala na dva různorodé živly a skvostně do nich zapracovala Jackiiny doměnky. Hlavní hrdina totiž není zobrazen jako typicky skvělý, úžasný a dokonalý chlapec, i když díky tomu, co všechno zvládá, to už zavání nadlidstvím, ale má i své temné stránky…
Je to velice tajemná postava a všechno, co se o něm dovídáme, je velmi záhadné, protože ho známe pouze natolik, nakolik ho dokáže poznat hlavní hrdinka. Díky tomu je příběh tajuplný a úplně to čtenáře strhne natolik, že se od knihy nedokáže odloučit.

Když se vyřeší jedna záhada, stále zůstává hlavní hrdina přitažlivý a hlavně… to důležité. To, co vře pod povrchem, zůstává skryté. Tentokrát je to dojemné tajemství, které vezme za srdce. Je to velmi dobře sepsáno. Do této knihy se drsné drama nehodí, ale autorka i cosi nelichotivého dokázala sepsat tak, aby to do knihy přirozeně zapadlo a nenarušilo atmosféru. Ba naopak ji pozvedlo.

Nemyslím si, že by existovala čtenářka, která by byla znuděná a přestala knihu číst…

III. Ostatní postavy - sto procent

Jsou ztvárněny natolik dobře, že si je člověk dokáže představit. Jejich reakce mu přijdou přirozené a poznává povahy, aniž by se musel sáhodlouze zamýšlet. A to i přesto, že kolem nich autorka procházela okrajově a zabývala se především hlavními hrdiny. Vždy dala možnost poznat, jak vedlejší postavy jednají a co je k tomu vede. Naštěstí jsou přímočaré, nemotají hlavu, takže velmi vhodným způsobem a nijak rušivě pozdvihují děj.

Já osobně jsem si oblíbila Jackiinu kamarádku Erin, která byla trochu rozpustilejší a velmi přátelská, vtipná a podporující. Nejspíš by bez ní hlavní hrdinka působila trochu jako šedá myš, ale Erin ji dokázala zachránit a to úžasným způsobem. Její přítel Chaz se sice moc neobjevoval, ale i tak jsem si ho oblíbila a dala mu druhou šanci.

Dr. Heller si získal můj respekt. Působil vážně a přitom dokázal být věcný, silný a chápat i mladé lidi. Dával druhé šanci, a když je využili, byl ochotný je podporovat i nadále. Je další postavou, která se čtenáři příjemně dostane pod kůži a já ho tak trochu srovnávala s Rayem, Landonovým otcem, kterého jsem sice nijak neznala, ale měla jsem ho díky vyprávění Dr. Hellera před očima.

Benji je poklidný vtipný chlapec, který sedí vedle Jackie. Zprvu jsem si říkala: "Jejda, co to je za kluka?" Až se nakonec ukázal jako správňák. Odhalil se trochu víc a dokonce se svěřoval i s osobními informacemi, což bylo jako by mě přijal a působilo to příjemně.

A jsou tam další a další, které si oblíbíte, přestože se ukáží třeba jen párkrát.
Některé postavy skvěle vzbuzují odpor, nenávist, znechucení a další negativní emoce. Ty pocity nejsou příliš ostré, ale ta nelibost tam prostě je a to se mi na tom líbí. Tento příběh není situován pro nenávist, ale křehkou tajemnou linku, která se vznáší celým příběhem spolu s okouzlením a zamilovaností.

IV. Ostatní - sto procent

Podle mého v knize chybí tzv. vata, což jsou části, které nudí jsou nepotřebné, stokrát omílané a čtenář by je nejraději přeskočil. Tak tyto části jsem v Easy nenašla. Možná by se tam naopak mohlo přidat pár kapitol a situací, ale i přesto si myslím, že takhle byla kniha naprosto okouzlující a nemusela bych ji vůbec měnit. Ty další kapitoly bych chtěla hlavně proto, že mě to opravdu nadchlo a přišel stesk, když to všechno skončilo…

Když si tak počítám své hodnocení (4x100%), tak tu máme výsledkem knihu žánru NA, kterou si kdykoliv přečtu a spokojeně se u ní budu usmívat. Vřele doporučuji. :o)



Knižní obálka: 
No, trochu mě zklamala. Dva lidé na obrázku, kteří jsou možná trochu podobní vyobrazení hlavních hrdinů je trochu málo na knihu, která toho v sobě skrývá mnohem víc než obyčejný romantický příběh. Očekávala bych něco jednoduché v pojetí hlavního hrdiny.


Knižní trailer




Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.