Recenze: MOŘE KLIDU (Katja Millay)

Moře klidu pro každého z vás


"Ať se ti udělá líp, Sluníčko." 




Anotace: 
Dva a půl roku. Tolik času uplynulo od té hrozné tragédie. Po ní už nic nebylo jako dřív. I z Nastyi Kashnikové zbyl jen stín holky, kterou byla před tím. Teď je rozhodnuta nechat temnou minulost za sebou a držet si všechny lidi pěkně daleko od těla. Tenhle úmysl jí ale vydrží jen do chvíle, kdy se potká s Joshem Bennettem. Je osamělý stejně jako ona. A neuvěřitelně přitažlivý.

Joshův příběh zná kdekdo: všichni lidé, které miloval, zmizeli z jeho života. Teď má sedmnáct roků a zůstal úplně sám. A když je vaše jméno synonymem pro smrt, lidi se s vámi moc nebaví. Až na Nastyu. Ta se naopak Joshe drží jako klíště a postupně se stává součástí každé stránky jeho života.

Táhne je to k sobě, jiskří to mezi nimi stále silněji. Ale zároveň se Josh začíná zamýšlet nad tím, jestli se někdy dozví všechna tajemství, která před ním Nastya skrývá. A vlastně ani sám neví, jestli se je dozvědět chce.


Nakladatelství: Domino
Rok vydání: 2013
Žánr: Literatura světová, Román pro ženy, New Adult
Orig. název: The Sea of Tranquility

Četba pro milovníky žánru New Adult, i když ne přímo typická. Tohle je jeden z mála románů, kde jsou lidé skutečně lidmi a žádná super nadlidská rasa Vás neokouzlí. Žádný vymakaný sexy kluk s tetování a temnou minulostí, a asi proto mě to tolik nechytlo, protože se ráda odreagovávám při knihách, kde jsou lidé, které jen tak nepotkám. :o))

Hlavní hrdinka je obyčejná holka... No, i když... Není obyčejná. Rozhodně není ani trochu obyčejná, protože má velké trápení, táhne ho sebou po celý druhý život a ovlivňuje ji. Vůbec nemluví, ačkoliv hlasivky má v pořádku. Je to chytrá holčina, umí péct výborné koláče a má zajímavého koníčka - je doslova zainteresovaná do jmen.

On je vlastně taky dost normální kluk, až na to, že se dá tak trochu zařadit mezi anděli smrti. Nic nadpřirozeného v tom ale nehledejte. V sedmnácti letech bydlí sám a také se sám o sebe stará, protože jeho rodina je po smrti. Je dospělý, musel dospět předčasně, což je dost příjemné na čtení. Nehrozí nic prapubertálního. ,o) Rád se věnuje truhlařině a je moc šikovný. Ale jinak? Klasický kluk, který se nechce vázat a erotiku si užívá s kamarádkou. Nestojí o vztah, proč také, když mu život už všechny vzal? 

Nastya se dostala na stejnou školu jako on. Sblíží se, protože jsou oba outsideři a díky němu má alespoň chvíli klidu. O obou kolují různé fámy a jediný, kdo se s nimi přátelí, je školní frajírek, kterého si ovšem oblíbíte. :o)

Je zajímavé, jakým způsobem se tito dva dají dohromady. Nenásilně, skoro až nepoznatelně, protože ta láska je v tom taková utahaná a spíše se kolem nich prolétá a táhne, než by to byl klasický výbuch zamilovanosti, jak to běžně v knihách bývá. V tomhle je čtivo opravdu originální. Prostě realita se vším všudy a člověka to až zasáhne - především, když přijde na kloub celému příběhu. 

Líbilo se mi, jaké oslovení dal Nastye. Za každé situace jí říkal Sluníčko, ačkoliv se tak netvářila. A ono má svůj důvod, který je sice takový malicherný, ale mě to pošimralo na srdíčku. Nejzajímavější je, jak se projevuje Nastya. Její myšlenky jsou zábavné a ona je správně rázná. To opravdu zaujme. :o)

Kniha má hlubší myšlenku. Není to žádné bezduché čtivo a krásně se čte. Autorka vše promyslela a sepsala příběh, který za to stál. Všechno to tajemství okolo, ty reálné zápletky. Moc hezky popsané, aniž by to bylo kýčovité nebo naopak nad rámec. S radostí mohu doporučit všem, kteří mají rádi takové zvláštní a děsivé taje. Skutečný svět a nevtíravou reálnou lásku. Opravdové charaktery a děj, který se Vám vryje pod kůži. Je to něžné, i když to tak nevypadá a dotkne se to na tom správném místě. 

Pokud Vám žánr NA nesedl, neházejte tuto knihu do žita. Je úplně jiná, originál mezi ostatními a budete z ní uneseni. Kort, jestli tíhnete k reálným hrdinům. :o)

Knižní obálka: 
Pro NA taková atypická a proto se mi líbí. Sedí to k příběhu, který je rovněz neotřelý. 

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.