Podzim klepe na dveře

Zítra je podle kalendáře první podzimní den, a tak by se ho slušelo přivítat s plnou parádou! :) Ano, já vím, že mnoho z vás nemá podzim rádo, ale pro mě je podzim jedno z nejhezčích období, tak to moje nadšení budete muset pro dnešek vydržet. :) 

Tenhle článek ale není o tom, abych vám tu vypočítávala všechny důvody, proč je podzim skvělý, a snažila se vás přesvědčit, abyste se na něj začali dívat i z trochu jiného pohledu, než který momentálně máte. Jo, v tomhle momentě by se ve mně mohly začít prát dva protichůdné pocity: potřeba osvěty a bojování za lepší vztah k podzimu versus ponechání odpůrců tohoto období v jejich smutné nevědomosti, v duchu je politovat a sama si podzim užít. :) 

Naštěstí nic takového nenastane, protože dnešní článek bude o podzimních knihách, přesněji řečeno o podzimních obálkách. Člověk se až diví, na jaké novinky a zajímavé knižní tipy narazí při vyhledávání tematických obálek. Doufám, že vás na některou z níže uvedených navnadím, nebo alespoň rozšířím vaše knižní obzory. Tak jdeme na to! :)


***


ČTVRTKY V PARKU s klasickou podzimní obálkou vypráví neobvyklý milostný příběh dvou lidí v pokročilém věku. Snad proto ta obálka. Knihu jsem nečetla, takže je možné, že se příběh i odehrává v tomto období, nebo obálka jednoduše naznačuje lásku v podzimu života. Dát druhou šanci lásce není nikdy lehké, zvláště pokud už máte něco odžito a vy sami netušíte, proč vás váš manžel vlastně opouští. Podle popisu vypadá kniha přesně jako ideál pro melancholické podzimní dny, kdy možná všichni tak nějak přemýšlíme o životě, o bolavých věcech, o věcech, které uvadají nebo končí...

A pokud dáte při výběru knížky na ocenění: 1. místo v žebříčku bestsellerů Amazon Kindle (500 tisíc prodaných e-knih).


***


ZÁTIŠÍ má obálku hrající pastelovými barvami překrývající malou vesničku se stromy zbarvenými podzimem. Skoro se zdá, jako by právě vypadla malířovi z plátna. Nenechte se ale zmýlit. Knížka je detektivního žánru. Vrchní inspektor Gamache vyšetřuje násilnou smrt vážené staré dámy, kterou někdo zavraždil v lese nedaleko kanadské vesnice. Příběh jako stvořený pro podzimní večery, kdy se v dece a hrnkem teplého čaje choulíte někde u krbu.

Ocenění: První díl z mnohonásobně oceňované série Případy vrchního inspektora Gamache byla označena za hvězdný debut a knižní klenot. Jednotlivé díly jsou pak pravidelně zařazované mezi knižní top tituly roku.


***


ČLOVĚK GABRIEL a jeho obálka ve mně vyvolává asociace na Fráňu Šrámka a jeho básničku Kdybych byl pastevcem koní.... Kdybych byl pastevcem koní, stal by se jednou snad divoucí div... Samotný příběh ale není o pastevci ani o Fráňovi, ale o cikánském muži Gabrielovi, o již dávno zaniklém světě kočovníků s pestrobarevnými vozy... Příběh je popisován jako snový, citlivý až dojemný s důrazem na krásu českého jazyka. Vykresluje komunitu lidí v naprosto novém světle. Jestli pouze v idylickém nebo v takovém, v jakém bychom je vídali před x desítkami let, těžko říct...


***


STROM v koruně naděje, v kořenech smutek nemá prvoplánovou podzimní obálku, ale díky oranžové barvě a stromu ve mně podzim evokuje. Samotný příběh je pak smutnou četbou o ztrátě milovaného člověka. Každý se se ztrátou vyrovnává po svém a někdo se s ní nevyrovná nikdy. V takovém období života je těžké zvednout se, jít zase dál a žít... Kniha k podobnému podzimnímu zamyšlení jako Čtvrtky v parku.


***


PODZIMNÍ VRAŽDA. Z té dýchá nadcházející období nejenom z obálky, ale i ze samotného názvu. A jak už oba napovídají, nepůjde o žádné oddechové čtení. V tomto případě jde o třetí díl série Malin Forsové od švédského spisovatele. Tentokrát je už zcela jisté, že podzimní čas vám bude dělat společnost nejenom za okny, ale i po celou knihu. Jakou více tematickou detektivku si k podzimu přát?


***


DÍVKA S POMERANČI je pro mě podzimní knihou pro svou nezaměnitelnou oranžovou obálku a dlouhým stínem, který na něm dívka vrhá.  Jak je uvedeno v anotaci - jedná se o oduševnělý zamilovaný příběh. Chlapec prožívá životní příběh svého zemřelého otce díky dopisu, který před svou smrtí napsal a snaží se najít odpověď na jeho otázky, které se týkají samotné lidské existence.


***


Aniž bych to plánovala, dá se výčet knížek rozdělit do dvou skupin, a to detektivky a melancholické knížky související se ztrátou. A ty převládají. Taky jste si toho všimli? :) Holt podzim si vždycky najde cestu ke "svým" příběhům. :) Pro odlehčení tu mám pro vás na závěr ještě dvě.


První je jedna z útlých knížek z edice Tajné recepty naší babičky, tentokrát zaměřená jak jinak než na recepty z podzimních plodin a servírování čaje (který při chladných podzimních dnech přijde vhod... třeba s rumem). :) Druhá je pak primárně určená pro děti a rozvíjení (nejen) jejich fantazie, ale je velmi oblíbená i mezi starší generací. Opět je to jeden z dílů, které vypráví příběhy ze stejného prostředí, ovšem pokaždé vyobrazeném v jiném ročním období, nebo v jiné době (např. noci).





...tak a to je pro dnešek vše. Jsem ráda, pokud jste dočetli až sem. Snad jsem vás trochu inspirovala. Užívejte podzim. :)

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.