Recenze: MĚSTEČKO PINES (Blake Crouch)

Městečko Pines Vás dostane!


Kdo jsi?
Ethan Burke.
Ne, kdo jsi? 
Benův otec. Theresin manžel. Bydlím v Seattlu, ve čtvrti známé jako Queen Anne. Byl jsem pilotem helikoptéry. Sloužil jsem v druhé válce v Zálivu. Pak jsem se stal agentem tajné služby. Před sedmi dny jsem přijel do Wayward Pines –





Anotace: 
Agent tajné služby Ethan Burke do městečka přijíždí hledat dva pohřešované federální agenty. Úkol je jasný a zcela odpovídá práci, na jakou je Burke zvyklý. Netuší však, že ho ve zdánlivě idylickém městečku čeká řada nepříjemných překvapení. Po vážné automobilové nehodě skončí v nemocnici. Od místního psychiatra se dozví, že utrpěl poranění mozku a že rozhodně nemůže opustit nemocnici. Ethan ho neuposlechne a bez peněz a bez dokladů vyráží do města, aby se pustil do vyšetřování. Naráží na neochotu místního šerifa a řadu podivných osob, z nichž žádná není tím, kým se zdá. Nemůže se spojit se svými nadřízenými ani s manželkou a stále jasněji si uvědomuje, že se ocitl ve světě, jemuž nerozumí a v němž se necítí ani trochu bezpečně.
Kniha Městečko Pines je další z řady mimořádně úspěšných knih Blakea Crouche, který je ve Spojených státech a mnoha dalších zemích celého světa znám jako autor napínavých příběhů na pomezí hororu, thrilleru a sci-fi. A právě tuto prověřenou kombinaci Crouch použil i v románu Městečko Pines, který vyniká svižnými, skvěle vypointovanými dialogy, přesvědčivou kresbou jednotlivých postav a především strhujícím příběhem s překvapivým rozuzlením, jež vám vyrazí dech.
Městečko Pines nadchne všechny fanoušky Stephena Kinga, Petera Strauba a Paula Wilsona i milovníky Lynchova seriálu Městečko Twin Peaks, jímž se Crouch nechal podle svých vlastních slov inspirovat. A nejen je. Potěší každého, kdo má rád napětí a kvalitní literaturu. 

Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2013
Žánr: Literatura světová, Thrillery, Sci-fi, Dystopie
Orig. název: Pines

Začátek knihy, kdy se agent Ethan probouzí, je trochu zmatený. On ani čtenář vlastně neví, kde je a jak se tam dostal. Netuší ani, kdo je a bloudí městem, kde si ho nikdo nevšímá, protože vlastně pomalu nikoho nepotkává. Ví jen jedno, někdo mu ublížil a snaží se ho najít... 

Je to pomalá jízda. Tedy na pár stránkách ze začátku. Pak to vezme opravdu prudký ráz. Strhlo mě to a ponořilo pod hladinu města, až do Ethanova těla, kde jsem všechno zažívala s ním - nebo z pohledu někoho jiného. Opravdu jsem se do toho hodně vžila a nedělalo mi to žádný problém. Je to strašlivě napínavé a záhadné. 

Je tedy pravda, že autorka z Ethana udělala zřejmě trochu supermana, protože má za sebou hodně a téměř nejí a nepije a přesto se drží na nohou a pokračuje ve svém úkolu a také snaze dostat se domů. Ale město je jiné, než by kdo čekal... Na čtenáře úplně panicky doléhá bezmoc a strach, alespoň se mnou to tak bylo. Opravdu to zapůsobilo. 

Nutno dodat, že jsem neviděla ani nečetla nic podobného, takže pro mě je tohle originální četba. Neměla jsem to tedy s čím srovnat na rozdíl od jiných čtenářů, ale byla jsem uchvácená - netuším, jestli díky tomu nebo i navzdory tomu. 

Je pravda, že mi někdy chybělo, když autorka nenapsala z jakého pohledu to je. Protože v jednu chvíli jsem se domnívala, že do knihy zavedla ještě pohled někoho třetího - protože z pohledu Ethanovi ženy Theresi to nedávalo smysl. 

Ano, pohled ze strany Ethana a Theresi a oba se samozřejmě liší. Theresa je doma se synem Benem a vzpomíná na svého muže velmi dojemným způsobem, zatímco Ethan je ve městě a prožívá zvláštní chvíle, vrací se do vzpomínek, které zažil. Díky těm vzpomínkám je kniha celistvá a krásně dotváří charaktery hlavních hrdinů. Pro mě vzpomínky byly takové třešničky na dortu. 

Ethana jsem si oblíbila z počátku. Líbilo se mi, že je to obyčejný člověk, který dělá chyby. Má syna Bena a ženu Theresu, kterou ovšem podvedl s kolegyní Kate. Jenže později z něj autorka udělala supermana, který dokázal přečkat vše... to mi trochu kazilo čtivo, ale tak zss... kniha byla žánru sci-fi, že? Takže co. 

Musím uznat, že některé části byly čtivější a napínavější a jiné zas budily dojem, že jsou opravdu z jiného světa a trochu přehnané. 

Děj se prakticky odehrává ve třech částech - pohledy Theresi, Pohledy Ethana a vzpomínky Ethana, které nás dovádí k době, kdy byl zajat a mučen. 

Moc ráda bych toho prozradila víc, ale zkazilo by to celkový dojem na knihu a všechny úleky a zalapání po dechu během čtení. Musím ale uznat, že když jsem přešla část, která mi přišla pomalá, dostala se do další, která na mě působila paranoiou a bezmocí, a přešla přes apatické chvíle až na krásný konec knihy, plný vysvětlení a oddechu, tak to rozhodně stálo za to. Aniž jsem to čekala, tak při čtení epilogu jsem měla na tváři nostalgický úsměv a v hrudi dojetí. 

Knižní obálka: 
Nooo, když ono je fakt těžké si představit obálku, která by se k této knize hodila, takže ano, souhlasím s tou, co je, i když to mohlo být možná kreativnější a víc to vypovídat o příběhu. 

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.