Recenze: AGATHA RAISINOVÁ A VRAŽEDNÁ SETBA (M. C. Beaton)


Nenaštvěte anglické venkovany



Anotace:
Agatha Raisinová se po zasloužené dovolené vrátí zpátky na venkov a s nelibostí zjistí, že zájem jejího šarmantního staromládeneckého souseda Jamese Laceyho upoutala nová žena. Krásná Mary Fortuneová se do Cotswoldsu přistěhovala teprve nedávno a vypadá to, že Agathu trumfne naprosto ve všem – zejména co se zahradničení týče. A zahrádkářská výstava se blíží mílovými kroky. Kéž by se tak objevila nějaká pěkná vraždička, která by Jamesovi připomněla Agatiny geniální detektivní schopnosti!


Jak uvádí anotace Mary je nejenom krásná, ale zdá se být také milá, přátelská a šikovná ve všech možných oblastech počínaje pečením a konče zahradničením. Obyvatelé vesnice ji mezi sebe přijmout velmi rychle a jak se zdá, James je jí fascinovaný, což je hlavní důvod, proč je nová sousedka trnem v oku právě Agathě, k níž se James chová odtažitě. Ale překvapivě si i ona Mary po čase oblíbí a dokonce se s ní spřátelí. 

Mary mají jednoduše všichni rádi, až... až na jednu malou výjimku. Agathina uklízečka jí nevěří. Je ovšem jediná. Nebo není? Jako by se něco zlomyslného a jízlivého skrývalo za některými poznámkami, které Mary vždy s úsměvem na tváři vypouští z úst. Jako by se pod pěstěným zevnějškem skrývalo něco zkaženého, něco jedovatého. A pak začne ve vesnici řádit vandal, který ničí zahrady všech, kteří se připravují na zahrádkářskou výstavu. A chvíli na to dojde k vraždě...

Není těžké odhadnout, kdo se stane obětí zločinu a proč. Co je ovšem kuriózní, je způsob vraždy, který čtenář jen tak nečeká, přestože obálka knihy je výmluvná dost. Osobně jsem ji nebrala příliš vážně. Ovšem v případě této knižní série jednotlivé obaly napovídají více než kterékoliv jiné. Samotná vražda tedy pro mě byla zpestřením a oživením způsobů zabíjení nejenom v této knížce, ale v detektivkách obecně. S takovým postupem jsem se opravdu zatím nesetkala a myslím, že se jen tak nesetkám. Škoda, že si kniha nepotrpí na detailnější popisy místa činu a hlavně oběti, tady bych to uvítala. Na druhou stranu se slabší žaludky nemusí bát, že by to neustály.

Líbila se mi i postava Mary, přestože se v těchto knihách nedá očekávat hlubší psychologie. Kdyby se očekávat dala, potom by mohla být zajímavá i postava vraha. Hlavní hrdinka Agathy opět pobaví, protože ani tentokrát se při soutěži nevyhne podvádění, i když ne zcela úmyslného. O úsměvné situace tedy čtenáři připraveni nebudou.

Ve Vražedné setbě je na rozdíl od prvních dvou knih případ ihned vyhodnocen jako vražda. I kdyby se policie na hlavu stavěla, v tomto případě se nemohlo jednat o nehodu. Ani tak ovšem nemáte pocit, že by se vyšetřovatelé nějak přetrhli. Jejich upozadění se dá očekávat (přestože to nepůsobí věrohodně), jelikož na scénu se opět dostává Agatha s Jamesem jako vyšetřovatelé. 

Co v příběhu ovšem opět nefunguje je jeho rozuzlení, které se odehraje rychle - z ničeho nic a nedoprovází ho žádné napětí ani moment překvapení. Třetí díl ze série pohodových příběhů s detektivní zápletkou v podstatě nevybočuje z řady a nese se ve stejném duchu jako ty předchozí. Přesto mi přijde zatím nejpovedenější. Rozhodně vás nahlodá a vy začnete uvažovat, zda jsou obyvatelé vesničky na anglickém venkově, které Agahta považuje za své přátele, opravdu takoví, jak se jeví, nebo mají v mnoha případech jenom téměř dokonalé masky.



M. C. Beaton: Agatha Raisinová a vražedná setba
Název originálu: Agatha Raisin and the Potted Gardener
Série: Agatha Raisinová (3.)
Nakladatelství: Motto
Rok vydání: 2013
Počet stran: 176
Vazba: vázaná

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.