Recenze: PÁD (Robert Muchamore)

Každý touží po Jamesovi!


Co se stane, když síla, které nic neodolá, narazí do předmětu, se kterým nic nepohne? 


      



Anotace: 
Tentokrát James Adams – agent CHERUB, dětské jednotky britské tajné služby, působí na misi v Rusku, ale od začátku ho pronásleduje smůla. Když zůstane bez pomoci spoluagentů, čeká ho několik krutých dní, kdy bojuje o přežití. Ani po návratu do Velké Británie průšvihy nekončí. Mezitím Jamesovu sestru Lauren poprvé vyšlou na samostatnou misi, která je zaměřena proti obchodníkům s bílým masem. Pro Lauren tato zkušenost znamená tvrdou lekci z reality, ze které se nemůže dlouho vzpamatovat. James navíc řeší problémy s kontrolorem mise Ewartem; pocit křivdy a strachu o vlastní osud ho dožene k neuvážené akci, při které se sblíží s Danou, pravým opakem Kerry, se kterou chodí už několik let. Které z dívek dá James přednost? Tahle otázka je pro patnáctiletého kluka důležitější než výsledek předchozí nebezpečné mise. Cherubové totiž navzdory svému výcviku a zkušenostem zůstávají úplně normálními puberťáky.

Nakladatelství: BB art
Rok vydání: 2010
Vydání originálu: 2007
Žánr: Literatura světová, Dobrodružné romány
Ze série: Cherub (7)
Orig. Název: The Fall


Sedmý díl na sebe nenechal dlouho čekat. Prostě jsem se nedokázala odtrhnout od Cherub, i když jsem si plánovala přestávku, tak jsem to vydržela jeden den. Pád začal celkem akčně už od začátku. Autor nás nalákal první kapitolou, která sice nedává smysl, ale později čtenář vše pochopí. 

James je na drsné akci v Rusku, která vypovídá o míře velkého nebezpečí a já bych tam s ním rozhodně být nechtěla. Muchamore vše skvěle popsal, takže jsem téměř cítila zalézající mráz za nehty a občas i zadrkotala zuby, když se objevil někdo z Obidinů. Rodinka, která je plná malérů a na vlastní střeše má pro případ nouze odstřelovače. Víc povědět nechci, přece jen vás nepřipravím o to nejnapínavější vzrušení! :o)

Děj se stáčí také k Lauren, která zažívá romantiku a po boku mého oblíbeného nového cheruba si nechává dávat polibky a hladit se. Autor to nepřehání, přece jen jde o dvanáctileté děti, které prožívají své první zamilování. Je to opravdu roztomilé a já Ratovi držím palce. Je to skvělý kluk a jsem moc ráda, že se s ním opět setkávám. :o)

Poslední dva díly jsem byla zvyklá na pomalejší rozjezd. Tohle mě okamžitě ponořilo do víru akčního děje a jelikož jsem se na Jamese a všechny ostatní těšila, bylo to jako úžasné přivítání s nápisem: "Vítej doma!" :o)) Nebylo snadné se od knihy odtrhnout, když jsem musela jít spát. 

Trochu mi vadí, že anotace je v téhle knize spíš jako spoiler a čtenáře odvádí jiným směrem. Protože všechno to napětí, které ze začátku je, anotace svým způsobem vysvětluje a čtenář tak přichází o to nejlepší. 

Čekala jsem, jestli mi bude vadit střídání dějové linky, která přeskauje mezi Jamesem a Lauren. Ale kupodivu ne. Lauren zažívala své radosti a strasti v kampusu a později jiné dobrodružství. A navíc mi přišlo, že autor se trochu vymanil z té hysterie a začal ji psát mnohem lépe a střízlivěji. 
James byl od začátku napresovaný v naprosto fascinující misi, která byla vzrušující. Naprosto mě to smetlo a zažívala jsem s tímto patnáctiletým agentem ty nejdrsnější a nejnapínavější chvíle! :o)

Jak znáte autora, tak to s ním není žádný med. Své čtenáře nešetří vůbec před ničím, takže i tentokrát půjde o brutální šlamastiky, které dokonce skončí šitím bez anestézie a dalších podobných laskomin, při kterých čtenáři naskáče husí kůže. Jak říkám, Muchamore opravdu psát umí a stojí to za to! Pro dobrodruhy je tato kniha naprosto skvělá a užijí si ji od začátku až do konce. :o)

„Jamesi, tady je Meryl,“ vyštěkl vzteklý hlas. „Hned, jak se vrátíš po běhu a osprchuješ se, doval ten svůj ubožáčky zadek do zasedačky na druhém patře. A neobtěžuj se brát si smokink, rozumíme si?“

James zažívá opravdu kruté časy a má smůlu skoro ve všem, do čeho se pustí nebo se toho dotkne. Ewart mu vážně šlape na paty, předsedkyně Cherub s ním zachází jako s malomocným. A ke všemu se to roztroubilo v kampusu, takže to nemá jednoduché ani mezi spolužáky. Na další misi se do konce knihy nedostane, ale ta mise v Rusku na začátku knihy stála tedy pořádně za to! Alespoň z pohledu čtenáře, protože jako agent spadl James do toho nejhoršího. 

James mrskl tričkem na podlahu a tiše zasténal. „K čemu potřebujou zase další výslech, ty pinďoure? Byl jsem tam a komplet všechno zopakoval už dvakrát!“

Lauren chvíli před polovinou knihy vyjíždí na svou vlastní misi, kde bude poprvé bez Jamese. A jelikož jde o drsné téma, tak to rozhodně není nic, u čeho by si čtenář hodil nohy na stůl a poklidně chroupal mrkvičku. Muchamore se jednoduchými tématy nezabývá. A proč taky, když umí skvěle sepsat naprostý trhák z témat, která se volně ve společnosti neprojednávají, ale přesto jsou ukázkou toho, jak zkažený náš svět je. 

„Hele, mně to nevyčítej, ty hajzle. Tvrdil jsi mi, že jde o jednu hubenou cácorku, ale už jsi zapomněl dodat, že bodyguarda jí dělá mladší ségra Brucea Leeho.“

Ovšem samozřejmě, že nevymizel typický cherubský humor, který čtenáře pobaví. Některé zážitky jsou tak moc hezké, že jsem se musela usmívat. Bylo to taky potřeba, po tvrdé dřině na misi si i čtenář potřebuje trochu oddechnout! :o)) Jamesovi je patnáct a tak už je na špici dospívání a k tomu samozřejmě patří i chlípné touhy. Nebojte, žádné porno se nekoná. Ale narážky ve vší slušnosti tam jsou a poukazují na to, že i když je James agent, pořád je to normální kluk. :o)

Kyle s úsměvem lezl do bazénu. „Je mi líto, lidi, ale Kyle se vždycinky koupe navostro. Tedy, přinejmenším pokaždý, když si zapomene přibalit plavky.“

Co je na téhle knize skvělé? Ta záludnost a tajemství, které netuší ani sám James, takže čtenář valí oči spolu s ním a tápe. Jelikož mám ráda knižní překvapení, nemohla jsem se dočkat, až odhalím, co a jak se vlastně stalo. 

Tenhle díl je prostě jízda. Svižná, nádherně napínavá a nebezpečná! Stojí za to tuto knihu otevřít a zaklapnout ji až s posledním slovem. :o) Cherubové mi opravdu přirostli k srdci a tento díl byl neskutečně krásný a zavedl nás nejen na mise, ale i do kampusu, kde to bylo opravdu srdečné. :o)





Knižní obálka: 
Zas to trochu vypadá jako slátanina, co myslíte? No, některé české obálky se zkrátka podaří, jiné ne. Tohle je tak půl na půl. Ten bílý originální obal se mi opravdu líbí, i když to o knize moc nevypovídá, tak mi to přijde sympatické. 

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.