Spoilery: Překroč svůj stín - Kattie McGarry

Překroč svůj stín - Katie McGarry


recenze (Bez spoilerů) zde


Nedávno jsem četla naprosto úžasnou knihu Překroč svůj stín od Katie McGarry, která se zasloužila o opravdu napínavou četbu a doháněla mě tím tak trochu k šílenství.

Hlavní hrdinka Echo totiž skrývá děsivé tajemství uvnitř sebe a nemůže si na něj vzpomenout, i když se o to snaží.

Jelikož jsem ďábelská čtenářka, prozradím Vám, oč šlo.

Pozor, tento článek obsahuje SPOILERY! 
Pokud nechcete číst informace, které vám odhalí děj knihy, neotevírejte tento článek. 

Pokud jste knihu četli, nic nečekaného neobjevíte a můžeme si o této knize podebatovat bez omezení. :o)  





Echo si nemůže vzpomenout na den, kdy se jí stala nehoda... tedy, ona to nebyla nehoda. Její matka trpí duševní chorobou a v případě, že nebere léky, je schopná v depresi udělat hrůzné věci.

Ten den, kdy má opravdu velkou depresi, ji navštíví dcera a matka jí do čaje nasype léky, kterými ji předávkuje. Echo to dojde, volá otci, ale ten nezvedá telefon - je na večírku se svou přítelkyní. Vyjde tedy ven a narazí do ozdobného skla, které má její matka po bytě. Velmi ošklivě se tím pořeže a zbydou jí ty hrozné jizvy, se kterými po škole chodí.

Zatímco Echo umírá, matka ji hladí po vlasech a říká jí, že konečně budou obě šťastné a budou s Airesem (Echiin bratr, který zemřel v Afgánistánu). Ale samozřejmě otec přiběhne, zachrání Echo i matku...

Díky tomu, že se Echo s matkou po neskutečné dlouhé době setká, jí dojde, že její matka není taková, za jakou ji považovala. Že jde o sebestředného člověka, který shazuje vinu na ostatní a díky tomu se Echo dokáže změnit a nahlížet na svého otce i jeho přítelkyni jinak. To je na tom opravdu krásné, protože na začátku knihy otcovu přítelkyni nesnáší, ačkoliv ji jako dítě milovala.

Noah má své vlastní trápení, které postupem knihy samozřejmě má také svůj konec. Jde o to, že Noah po smrti rodičů, kterou si klade za vinu, skončí spolu s mladšími bratry v pěstounské péči. On jinde, bratři jinde. On však získá velmi špatné zkušenosti a když se zastane dítěte a vrazí pěstí pěstounovi, vina padne na něj a v systému zůstane zaznamenaný jako problematický.

On však dělá všechno proto, aby bratry dostal z péče jejich pěstounů, protože má obavu, že u nich jeho bratři trpí. Nakonec se však vše vysvětlí a on zjistí, že pěstouni nejsou vůbec špatní, ale naopak se s nimi jeho bratři mají velmi dobře a žijí si jako v bavlnce. A tak přestane usilovat o přebrání péče nad bratry a konečně se může svobodně nadechnout a jít i na vysokou školu...

Tajemstvím je...

Noahovi rodiče se svými dětmi každý pátek měli stanování. Ale Noah měl tento pátek rande a tak se mu nechtělo. Rodiče to tedy odložili a šli poklidně spát, zatímco Noah byl na rande. Mladší sourozenci se však těšili a tak si udělali své vlastní stanování s opekáním párků nad ohněm... Zapálili si svíčku na toaletě a později ji zapomněli zhasnout a šli spát. Když se Noah vrátil z rande, dům byl v plamenech. Jen taktak zachránil své bratry, ale rodiče zemřeli...

A jestli Echo a Noah budou spolu?

No, jasně. I přes některé hloupé rady Echiiných kamarádech, přes plkání Beth a další klacky, které jim budou lidé házet pod nohy, zůstanou spolu a čeká je krásný vztah. :o)

Už asi chápete, proč je kniha tak úžasná. Autorka si opravdu dala práci a střípek po střípku vše dokonale přibližovala a udržovala čtenáře v absolutním napětí. Opravdu hrozně moc se mi kniha líbila a jak se postupně vybarvovalo to Echiino tajemství, tušila jsem oč půjde, ale stejně to byl takový zvláštní šok. A jak to autorka vyřešila s Noahem mi přišlo naprosto báječné. :o)


Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.