Recenze: KRÁTKÝ DRUHÝ ŽIVOT BREE TANNEROVÉ (Stephenie Meyerová)

STMÍVÁNÍ Z DRUHÉ STRANY...


„Seattle byl kdysi jejich, ale odešli z něj už velmi dávno. Dozvěděli se o nás a žárlí na snadno získanou krev, kterou tu mívali. Vědí, že teď patří nám, ale chtějí ji zpátky. Přijdou si vzít, co chtějí. Jednoho po druhém nás uloví. Při jejich hostině všichni shoříme!“




Anotace: 
Novela k románu Zatmění. V další neodolatelné kombinaci nebezpečí, tajemství a romatiky rozehrává Stephenie Meyerová strhující příběh Bree Tannerové, členky armády novorozených, kteří se připravují k útoku na Bellu Swanovou a Cullenovy a na nevyhnutelný střet, jenž přinese tragické vyvrcholení.
Bree Tannerová si život, který žila předtím, než získala dokonalé smysly, nadlidské reflexy, ohromnou sílu a neodolatelnou touhu po krvi, sotva pamatuje. Zato ví, že život, který žije s ostatními novorozenými upíry, má několik jistot a několik pravidel: hlídej si záda, nepřitahuj na sebe pozornost a hlavně to stihni domů do úsvitu, jinak zemřeš.
Bree získává mezi novorozenými nečekaného spojence a přítele v Diegovi, který se stejně jako ona snaží zjistit něco víc o jejich stvořitelce. Jakmile si oba uvědomí, že novorození jsou jen figurky v partii větší, než si vůbec dokázali představit, musí se Bree a Diego rozhodnout, na kterou stranu se postaví a komu budou věřit. Ale když je všechno, co víš o upírech, založeno na lži, jak poznáš pravdu?

Nakladatelství: Egmont
Žánr: Sci-fi a fantasy
Rok vydání: 2010
Ze série: Stmívání
Orig. Název: The Short Second Life of Bree Tanner

U autorky Meyerové se člověk nemusí ptát, zda umí psát či nikoliv. Rozhodně umí a napsat se jí podařila i tato kniha, která je u Stmívání spíše okrajově. 

Poukazuje na život za zády samotného Edwarda. Proč? To je tajemství knihy, které odkrývá, co se vlastně děje a proč se to děje. Ukazuje na skryté triumfy, které v rukou třímá někdo, kdo chce Cullenovi vyřídit jednou pro vždy. 

Psát za Bree bylo poprvé, co jsem si vyzkoušela roli vypravěče, jenž je „skutečným“ upírem – lovcem, monstrem. Dívala jsem se na lidi jejíma rudýma očima; náhle se mi jevili ubozí a slabí, snadné oběti, které se hodí jen k tomu, aby posloužily coby chutná svačinka. Zkusila jsem, jaké to je, být sama obklopená nepřáteli, stále na pozoru a nemít žádnou jistotu kromě té, že můj život je v neustálém nebezpečí. 

Bree je příjemná hrdinka. A celému příběhu dodává nádech reálna, protože jí věříte, že to skutečně prožívá a děsí se každého dne, který znovu nastane. 

Pokud však čekáte romantiku, lásku, něhu a ostatní roztomilé kousky, které byste našli v romantické četbě, tak tady jste úplně mimo. Tento příběh je spíše lehce dobrodružný a sktuečně ukazuje to, co se děje, téměř až na dřeň. 

Autorka vše popisuje podle svého, ale nevyhýbá se jisté surovosti, která ukazuje na Stmívání z druhé strany. Konečně poukazuje na upíry jako na smrtící bytosti a krásně vyhlazuje rozdíly mezi rodinou Cullenových a těmi ostatními. 

„Mé plány se týkají hlavě toho klanu. Ale zatím se nemůžeme pohnout z místa. Je to ošemetná záležitost.“ Při posledních slovech se jí do hlasu vloudil nevrlý tón.

Jak kniha zapůsobila na mě? Líbila se mi. To ano. Ale nebylo to to, co jsem hledala. Nemám potřebu si knihu pročítat, je to spíš takový malý bonbonek k Stmívání. Bonus, ve kterém Meyerová ukazuje věci z jiného pohledu. Ale podle mého to neurazí, ale ani nenadchne. Zkrátka, i když to patří k Stmívání, spíše půjde o zapomenutou novelu, o které se nikdy příliš mluvit nebude, protože nemá, co by navíc nabídla. 

„Nastal čas, abyste dospěli a převzali za sebe zodpovědnost. Myslíte si, že tenhle život je zadarmo? Že všechna krev v Seattlu nic nestojí?“

Jediné krásné a nejlepší na příběhu je vztah Diega a Bree. Snaží se najít vzájemné pochopení, důvěru, vypráví si, kým byli a kým se stali. Společně táhnou za jeden provaz a je smutné pozorovat jejich konce... 

Knižní obálka: 
Jednoduché, ale hezké. Ukazuje to na to, co se v knize děje. Všem totiž ubývá čas. A líbí se mi způsob, kterým je nadepsán název knihy. 

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.