Recenze: ROK NA STATKU

Kniha plná zvířátek ze statku


 

Anotace: 
Jak se žije na statku? Děti a zvířátka tam čeká nejen práce, ale i zábava a dobrodružství.

Příběhy slepice Adély, krávy Ryšulky, jehňátek Flipa, Flapa a Flopa, ale i lišky Bystroušky, žížaly Dany a jejich kamarádů, dětí Sebastiána, Cecila a Emílie, doplňuje množství pestrých ilustrací, které zaujmou právě ty nejmenší čtenáře.

Nakladatelství: Ottovo nakladatelství
Rok vydání: 2014
Žánr: Pohádky pro děti
Počet stran: 116


Pohádková kniha ROK NA STATKU je pro malé i velké děti. Můj syn si ji prakticky vybral sám při rychlém prolistování, protože zahlédl obrázky zvířat a traktor. 

Styl psaní je jednoduchý, přesně pro děti, které začínají číst. Ale i menší, kterým předčítají rodiče, je dostatečně zajímavý a hlavně nezdlouhavý. Na každé stránce odstavec, takže to děti nijak nenudí. 

Knihu předčítám docela často a ačkoliv už si většinu pamatuji zpaměti, nijak mě to neodrazuje od předčítání. Je to zkrátka mile napsané. :o)


 


Ilustrace jsou moc pěkné. Spousta zvířat, která děti mohou vyjmenovávat. Já byla nadšená, že se obrázky liší, protože jsem měla možnost narazit na knihy, ve kterých byly ilustrace tak podobné (nebo dokonce stejné), až to bylo nesnesitelné a smutné. Tak v této knize se s tím malý čtenář nesetká a tak je jeho fantazie krásně podporována. 

Příběhem provádějí především tři děti, Sebastián, Emílie a Cecilka. Pro české děti trochu neobvyklá jména, ale nemyslím si, že by pro ně bylo čtení nějak obtížnější.




Příběhy se kreativně liší a přesto poukazují na to, co se na statku všechno musí udělat. Nakrmit slepičky, postarat se o zvířátka. Učí děti, jaké mají zvířata mláďata a jak se o nich člověk stará a pomáhá jim v růstu. Očesávala se jablka a jezdilo se traktorem. 

Jelikož má kniha poměrně dost stránek, nehrozí, že by ji děti tak rychle přelouskali, takže i já předčítala několik dní, než jsme ji dočetli a k některým příběhům se chtěl vracet vícekrát, protože pro malého byly poutavé a hezky ilustrované.




Nenašla jsem v knize nic, co by nějak mohlo dětem ukázat špatný směr nebo je nějak ohrozit. Je pravda, že třeba některým rodičům, jež na své děti dohlížejí trochu úpěnlivěji, může zaskočit, že se děti nechávají vozit na vozejku u traktoru a poskakují v něm. Že samy lezou na strom a dokonce z něj spadnou. Že převážná práce je jakoby na dětech, ale neviděla jsem tam nějaké nebezpečné kousky, které by mrňouse nabádali k riskování. 

Takže v případě, že mají vaše děti rády zvířata ze statku, traktory a nevinné dětské dobrodružství, myslím, že tato kniha by se jim mohla líbit. :o) 

Knižní obálka: 
Poukazuje přesně na to, co se člověk v pohádce dozvídá. Zaujme a dítě hned má, co ukazovat a samo vyprávět o zvířecích či lidských hrdinech.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.