Jak správně psát recenze 2.

A jsem tu podruhé s článkem, jehož zavádějící název může někoho naštvat nebo přivést do rozpaků. Nebojte se. Nejde o žádné mé chytrolínské rady, kterými bych vás chtěla začít bombardovat. Od té doby, co jsem vyrobila dotazník na míru ohledně recenzí, se s podobnými články doslova roztrhl pytel a najdete je na každém kroku. Hovoří o recenzích, o recenzentech samotných a poukazují na nedostatky. V tomto článku nic takového není. ,o)

Bez zlých úmyslů bych ráda poukázala na vaše názory, co se recenzí týče. Protože ačkoliv na internetu najdete spousty návodů, jak správně psát profesionální recenze, tak názorů ohledně toho je sice spousty a běžně se pohybují kolem nás jako hmyz, ale já se rozhodla je sepsat, abychom se z nich mohli třeba poučit nebo se inspirovat. :o)

Vaše názory jsem získala za pomocí tohoto dotazníku. Už je vyhlášený Stop Stav, takže prosím, další odpovědi mi nezasílejte. Mám jich tolik, že bych z nich mohla vydat i knihu. :o))

V případě, že jste můj dotazník vyplnili slušně a dali mi důvod, abych ho zveřejnila, se zde objeví v tomto nebo příštím článku spolu s odkazem na váš blog, aby si čtenář mohl udělat názor sám za sebe a třeba díky nám/vám našel knihu, která ho skutečně zaujme. 

A jelikož jsem blázen, co se knižní inspirace týče, vyzvídám pro vás knihy, které by vás mohly zaujmout. Do dotazníku jsem ji nedala proto, abych ji mohla obměňovat a ukázat vám tak širší okruh knih. :o) Snad se nikdo za malé vyptávání nezlobí. :o)

Musím jen varovat, že už se to trochu začíná přiostřovat a byli tací, kteří poslední dotaz vzali jako možnost poukázat na něco, co by se v blogové sféře asi dít nemělo. Myslím, že se nad tím asi všichni zamyslíme a upřímně mě mrzí, co se slečně stalo, protože to by zasáhlo a zamrzelo každého. 

Lucie Procházková



Jak dlouhá má být recenze? 
Měla by být dlouhá na jednu stránu.

Co všechno má správná recenze obsahovat?
Určitě název knihy, kdo jí napsal, jaké nakladatelství jí vydalo atd...
Potom proč sis knihu vybrala, čím tě zaujala. Dál anotace knihy, tvůj názor na knihu či postavy. Pak nějaké obrázky a nějaké zhodnocení knížky, jestli by jsi knihu doporučila ostatním. :)

Jak má být vzhledově upravená?
Fotky, barevný nadpis. Písmo aby se dala recenze pěkně číst :)
Jaké informace o knize by v recenzi měly být?
Kdo jí napsal, kdy byla vydána, jaké nakladatelství jí vydalo, jaké jsou hlavní postavy, třeba i trošku nastínit děj :).

Kdo podle tebe píše špatné recenze?
Tak to vůbec nevím. :) Mně se líbí všechny recenze na, které se dívám na blozích, takže vůbec nevím.

Která dětská kniha si tě získala natolik, že by sis ji přečetla klidně i teď?

O čarodějnce, která zaspala století - Iva Vávrová

Nakladatelství: Albatros




Anotace: 
Čarodějka Violeta se jednoho den probudí ve své jeskyňce a zjistí, že prospala řadu let a že okolní svět se zatím změnil k nepoznání. Co naplat, bude si s tím muset nějak poradit. Ale protože je šikovná, hodná a laskavá, všechny nesnáze, které ji v moderní době čekají, lehce zvládne. Navíc se dokáže postarat i o své staré kamarády, čerta a vodníka, a k tomu získat spoustu kamarádů i kamarádek nových. A když máte kolem sebe přátele, život je hned jednodušší…

Argule99


Jak dlouhá má být recenze? 
Tak, aby čtenáře zaujmula, ale ani nenudila. Řekla bych že od 500 slov do 1200, maximálně 1500. Mnohdy záleží na knize.

Co všechno má správná recenze obsahovat?
Kromě názvu knihy a autora nepohrdnu fotografií obálky knihy. Zvlášť, pokud je vlastní tvorby - zaujme mě. Pak údaje o knize - překladatel, originální název, počet stran, anotace aj. Spousta čtenářů se orientuje podle délky knihy, anebo raději sáhnou po originále; bez tohohle by jim recenze byla takříkajíc "k ničemu". Anotace je důležitá proto, že se na ni autor recenze může později i obrátit a čtenář tedy nemusí kvůli skrytému významu prohledávat internet.
Dál zhodnocení celé knihy, stylu psaní, děje. Nikdy není od věci zmínit plusy a minusy, a samozřejmě se autor recenze nesmí bát kritizovat. Za to nikomu ještě hlavu neutrhli.
A nakonec zhodnocení v podobě hvězd či procent.

Jak má být vzhledově upravená?
Podle mě by měl být text dělen do odstavců, aby byl přehlednější a čitelnější. Pokud je recenze delší, není od věci odstavce dělit nadpisy, které označují, jakou část knihy, autor  recenze zrovna rozebírá.

Jaké informace o knize by v recenzi měly být?
Základní informace, které se nacházejí i v anotaci a případně lehké naťuknutí, co se týče chování postav či stylistiky textu. Ale doporučila bych vyhnout se spoilerům, protože ty nikdo nemá rád!

Kdo podle tebe píše špatné recenze?
Špatné recenze nepíše "nikdo". Mohou být hůře napsané, formulované či upravené, ale není-li recenze přeplněná spoilery, nemůže být "špatná". Pak už je to jen věc názoru.

Jakou knihu jsi četla vícekrát? :o)


Rozbřesk - Stephenie Meyerová

Nakladatelství: Egmont





Anotace: 
Být bezvýhradně a neodvolatelně zamilovaná do upíra je pro Bellu Swan splněným snem a zároveň noční můrou, jež se nebezpečně propletá s realitou. Bellu, zmítanou prudkou vášní k upírovi Edwardu Cullenovi a zároveň upřímnou náklonností k vlkodlakovi Jacobu Blackovi, čeká bouřlivý rok plný pokušení a ztrát. V něm se musí s konečnou platností rozhodnout, zda vstoupí do temného, ale lákavého světa nesmrtelných, nebo zda bude žít plnohodnotným lidským životem. Nevyhnutelnost tohoto rozhodnutí se vine celým Belliným příběhem jako červená nit, na níž visí osudy obou kmenů. A jakmile se Bella rozhodne, dojde k celému řetězu nečekaných událostí, jež mohou mít nedozírné následky. Budou vlákna Bellina života – objevená ve STMÍVÁNÍ a poté roztřepená a potrhaná v NOVÉM MĚSÍCI a ZATMĚNÍ – zničena v okamžiku, kdy se zdá, že se opět zahojí a spojí dohromady…?

Anonym


Jak dlouhá má být recenze? 
Ani krátká ani dlouhá, tak akorát aby se člověk něco dozvěděl ale aby se zas moc nenudil délkou, takže tak 2000 znaků.

Co všechno má správná recenze obsahovat?
Něco z příběhu, co se ti na knize líbilo a důvod proč se ti to líbilo.Tohle mi poradila Darča, takse toho snažím držet. :-)

Jak má být vzhledově upravená?
To už je na tom kdo to píše, ale bez odstavců by to nevypadalo moc pěkně. :-D

Jaké informace o knize by v recenzi měly být?
No rozhodně ne moc důležité, aby  z té knihy čtenář něco měl, a mělo by tam být něco, čim čtenáře načnete.

Kdo podle tebe píše špatné recenze?
Lucka z knižního nebe - nepíše špatné recenze, ale neskutečně mě štve to její opisování. Bylo mi divné, proč pořád píše, co si beru na recenzi a teď jsem si všimla, že recenze na Němý křik a Poppy day napsala podle těch mých. A ještě víc mě točí, že jsem včera posílala recenzi na Poppy Day nakladatelství Omega a nikdo neodepsal. A Lucka, která ji včera odpoledne začala číst, se dnes vytasí s recenzí na stejnou knihu, s věcma, co jsem napsala já. Jen to napsala po svém a oni ji hned uveřejnili. Štve mě to, člověku to dá práci, a ona takhle...

Jaká knížka tě nejvíce vyděsila? 

Vyděsila? Chraň nás od zlého.... Těžce bojavá kniha podle skutečné události. Ještě dlouho po přečtení, jsem se bála večer spát i se zapnutou televizi. Hlavně to v ní bylo tak detailně popsáno...

Chraň nás od zlého - Lisa Collier Cool, Ralph Sarchie

Nakladatelství: Noxi





Anotace: 
Ralph Sarchie pracuje jako policista v 46. newyorském okrsku v jižním Bronxu. Kromě toho se ale zabývá i tajemnem, jak tomu sám říká. Vyšetřuje případy démonické posedlosti a asistuje při exorcismu, při vymítání nejhoršího – a nejnebezpečnějšího – nepřítele lidstva. 
V této knize zobrazuje neuvěřitelné skutečné zločiny a případy nelidského zla, které nebyly nikdy vyřešeny, objasněny ani pochopeny. Vyškolen v rituálech exorcismu a jako očitý svědek mnoha případů démonické posedlosti líčí své zkušenosti s dosud nevysvětlitelnými jevy, které na stíny přicházející z temnot vrhají nové světlo.
Seznamuje čtenáře s hierarchií pekla na zemi a odkrývá odporné rituály kněze Pala Mayombeho. Vypráví strašidelné historky ze života: příběh mladé dívky, jejíž nevinnost je pošpiněna inkubem; o domě napadeném zlomyslným duchem nevěsty zavražděné v 19. století; o smrtelném hříchu; o zloději duší; o bloudění ztracených duší; o nešťastném muži, který se měnil ve vlkodlaka; popisuje temné stránky soužití se sousedy věnujícími se satanismu a jiné. 
Všechna tato odhalení jsou znepokojujícím spojením mezi „tradičním“ zločinem a mrazivými hrůzami nadpřirozeného světa.


Líbí se mi, jak se tu ty názory rozcházejí. Je vidět, že každý na to pohlíží jinak a co je pro jednoho moc je pro druhého málo. Přesně na tohle jsem si přála poukázat. Každý jsme originál a tím bychom se měli řídit. Děkuji vám za různorodé odpovědi! :o)
A prosím, dbejme na to, že můj článek nemá vyvolávat nepokoje a násilí. :o))


Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.