Obohacující knihy z Portálu


Díky Chensiině výhře ve výběrovém řízení na recenzenty knihy Neviditelná dívka od vnučky Ernesta Hemingwaye, jsme dostaly možnost s nakladatelstvím Portál spolupracovat i nadále. Vybrat jsme si mohly jak z připravovaných novinek, tak z titulů, které už vyšly. Ani pro jednu to nebylo zrovna jednoduché vybírání, jelikož s Chensie obě máme rády odbornou literaturu z oblasti psychologie, pedagogiky apod. 

Chensie si nakonec s ohledem na svou roli mamuše :) vybrala rádce Jak přežít šikanování, která za pár let bude jako dělaná pro jejího syna, až začne chodit do školy. Knížka je útlá, takže ji Chensie už stihla přečíst, a vy se v nejbližších dnech můžete těšit na recenzi.



Anotace:
Šikana. Téma, které se týká každé školy a dokonce i každé školní třídy. Děti, které někdo šikanoval, se cítí podobně. Nechápou, proč se staly obětí šikanování, nerozumí tomu, co se děje. A někdy si začnou myslet, že opravdu nestojí za nic, že jsou opravdu tak děsné, jak jim říkají ti, kteří je šikanují. Tuto knihu napsala dívka, kterou ve škole také šikanovali. Dobře ví, co se člověku, kterého někdo trápí, honí v hlavě, a také si dobře pamatuje, co jí pomohlo. Přála by si, aby její kniha pomohla dětem, které spolužáci šikanují, osušit slzy a začít se znovu smát. Kniha osloví nejen děti, ale také jejich rodiče a vychovatele.

Aija Mayrock je spisovatelka, herečka a aktivistka. Se šikanou má osobní zkušenost a svou knihou chce pomoci dětem, které jsou v podobné situaci.


***


Já jsem si vzala titul, po kterém jsem už nějakou dobou pokukovala a hodně mě lákal. Padesát minut od amerického psychoterapeuta, který (i když se to nemusí zdát) vyšel v originálu už v roce 1954; dva roky před autorovou smrtí. 



Anotace:
Autor knižní předlohy k filmu Rebel bez příčiny a zkušený psychoterapeut a psychoanalytik Robert Lindner napsal pět napínavých příběhů z vlastní terapeutické praxe. Poutavě v nich líčí proces terapie, která staví na psychoanalýze, ale která si v mezních situacích žádá nekonvenční, tvůrčí přístup. Význam intuice v práci zkušeného terapeuta se ukazuje jako stěžejní při pronikání do klientovy psychiky, jeho minulosti i při hledání cesty k řešení současných potíží. 

Ve všech příbězích vystupuje terapeut především jako ten, kdo hledá cestu ke klientovi, vždy se snaží porozumět a najít tu nejlepší alternativu pomoci. Je upřímný i ve svých tápáních a selháních a to ho, a psychoterapii jako takovou, zpřístupňuje a zlidšťuje. V jednotlivých příbězích se střídá líčení terapie, odborné poznámky k ní, ale i živé líčení událostí z minulosti klientů.

Robert Mitchell Lindner byl americký spisovatel, psycholog a psychoterapeut. Působil především jako vězeňský psycholog.



A jak jste na tom s podobnou literaturou vy? Zajímáte se o ni, nebo dáváte přednost klasické beletrii? :)


Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.