Zajímavosti ze světa Jacoba Portmana (3.)

Setkáváme se u třetího článku, ve kterém bychom vás rády seznámily se zajímavostmi, kterých se v knize Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti můžete dopídit. Nemusíte se však obávat, nejde o žádné spoilery, takže s naprostým klidem můžete tento článek otevřít a přečíst si, co Chensie zaujalo natolik, aby vás o tom poinformovala. :o)

Tento článek je vlastně poklad z řádků, který sepisujeme u knih,jež mají čtenářům co nabídnout. :o)

Sirotčinec slečny Peregrinové, který napsal Ransom Riggs a v České republice vydalo nakladatelství Jota, je série plná zajímavých situací, ale i informací. Máme radost, že vám můžeme tento článek předložit právě my ze Světa mezi řádky.

Odkaz: Sirotčinec slečny Peregrinové na Fb

Co už jsme pro vás v rámci projektu sepsaly? Naleznete v projektu Sirotčinec slečny Peregrinové! :o)



Zdroj

Peregrinus Falco neboli Sokol stěhovavý
je podle všeho nejrychlejší pták na světě, který dokáže letět střemhlav až 300 km/h. To se v knize samozřejmě nedozvíte, protože to pro děj není důležité, ale určitě je vhodné vědět, co vlastně takový Peregrinus Falco je zač. 

Pokud jste viděli filmové ukázky nebo jste knihu již četli, už nejspíš přesně víte, proč je tento pták, živící se drobnějším ptactvem, zajímavou informací série Sirotčinec slečny Peregrinové. Samice Sokola stěhovavého je výrazně větší než samec, dá se srovnat velikostí s havranem.



***


je latinský název pro človíčka. V dřívějších dobách homunkulus představoval uměle vytvořeného člověka podle receptu samotného alchymisty. V JAKÝ SOUVISLOSTI TO TAM ZMINUJOU???



***


Zdroj
který je v knize také zmíněn je velmi slavná osobnost. Vlastně jde o sériového vraha, kanibala, nekrofila a neusvědčeného gaye, jehož touhy způsobily smrt sedmnácti mladých mužů.

Dahmer se narodil v Milwaukee a sám tvrdí (kdoví, co je na tom pravdy), že byl v osmi letech znásilněn starším chlapcem. Díky tomu si později nacházel chlapce v gay barech, kde ho vítali jako hezkého a nadprůměrně inteligentního muže, se kterým šli rádi na skleničku. Jenže nezůstalo u jedné a Jeffrey jejich život záhy ukončil zardoušením. Zajímavostí je, že si zvrhle ponechával trofeje ze svých vydařených rande. Šlo o části těla, které sám později pojídal.

Zmínku o Jeffrey Dahmerovi nenajdete pouze v knize Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti, ale také je vtipně podstrčená do filmu Bláznivá olympiáda, ve které hrál hlavní roli Johnny Knoxville.

O Dahmerovi samotném byl však v roce 2002 natočen životopisný hororový snímek Dahmer.



***


Zdroj

Cairnholm
je prakticky fiktivní ostrov, který byl vymyšlený pro příběh knihy Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti. Ušitý nebo spíše vymyšlený na míru. Čtenář se dočte o současném Cairnholmu, ale i jeho minulosti.

Nachází se ve Walesu a je pojmenovaný podle zdejších mohyl. Je zcela odtržený od civilizace. Telefonovat je zde možné pouze z jediné místní hospody. I když se z dálky zdá být krásný a netradiční, zblízka zase tolik malebný není. Mnohé z domů jsou opuštěné nebo rozpadlé. Jelikož zde není žádná elektrárna, musí generátory v malém přístavním městě běžet po celý den. Způsobují hluk a zamořují ovzduší výpary z benzínu. Ostrov je díky těmto podmínkám obydlený jen zčásti a počet obyvatel i nadále klesá. Mladí lidé se raději stěhují na pevninu.  Mimo jiné je zde hojný výskyt všech možných druhů jak přírodních rizik (rašeliniště, útesy), tak těch nadpřirozených, což čtenář postupně zjišťuje sám.

Právě Cairnholm je to záhadné místo, kde se sny stávají skutečností a podivnost je natolik běžná, že nevyvede nikoho z míry. Nádherné místo, jako stvořené pro kouzla a fantazii...



***


Zdroj

Ralph Waldo Emerson
americký unitářský duchovní, esejista, básník, filosof, spisovatel, životopisec a autor deníků, který napsal knihu, jež je v díle Ransoma Riggse zmíněna. JAK JE TAM ZMÍNĚNA?????


Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.