Recenze: OTOLÍNA A ŽLUTÁ KOČKA (Chris Riddell)

Neobvyklí hrdinové v díle plném skvostných ilustrací!


"Pověz mi, jak jsi to dokázala?" vydechla žlutá kočka.  
"Jednoduše - s pomocí mých přátel a chytrého plánu," odpověděla Otolína. 



Když mi Presco Group tuto knihu nabízeli, zaujaly mě v ukázce opravdu nápadité ilustrace, z kterých jsem nemohla spustit oči. Samozřejmě, když má velký i malý čtenář knihu v dlaních, je možnost si ilustrace prostudovat pečlivěji. O to krásnější je čtení tohoto příběhu! 

Musím se přiznat, že jsem knihu četla sama za sebe, jelikož můj dvou a půl roční syn si prohlédl obrázky a příběh ho příliš nebavil. Ale za to mě chytil. Oddechla jsem si u nenásilné pohádky, která prostě nemá chybu. Jde o neskutečně originální a kreativní dílo, jež bych jako dítě nejspíš četla stále dokola. :o)


Styl psaní je zábavný, nenásilný a zaujme. Na každé stránce je větší či menší odstavec, což myslím děti o to více naláká, jelikož nebudou mít problém text přečíst a čtení jim bude velmi rychle ubíhat. Písmo je dostatečně velké, takže se snadno čte. 


"Dobrá práce, pane Mouro."

Hlavní hrdinka Otolína je opravdu neobvyklé dítko, protože bydlí v bytě úplně sama, tedy až na pana Moura, který rozhodně není obyčejný. Jelikož Otolína se doma nudí, má velkolepé a zvláštní sbírky, ví, kde jsou nejlepší kaluže na skákání a pustila se do řešení velmi zapeklitého případu, ve kterém se ztrácí pejsci! Je báječné sledovat, jak tomu malá dívenka s vlasatým hrdinou přichází na kloub. 

Malá holčička Otolína je doma sama. Její rodiče cestují a zasílají jí z různých koutů pohlednice. Ona se však doma nebojí, protože bydlí s panem Mourem.
Pan Moura pochází z norského močálu. Je to velmi zvláštní příšerka, dá se říct, která nemá ráda déšť a nesnáší česání vlasů. Dokáže se obětovat pro druhé a rozhodně má velkou slabost pro svou nejlepší kamarádku Otolínu. 

Tyhle dva jsou prostě skvělá dvojka! Jsou tak podivní, až je nelze nezbožňovat. Mají skvělé nápady a i když toho pan Moura moc nenamluví, dokáže i mlčením vyjádřit spousty slov. Charaktery jsou podle mého velmi povedené. Ačkoliv se jedná o dětskou knihu, autorovi se podařilo ztvárnit postavy skvěle a zaujme nejen děti, ale i dospělé, kteří jim předčítají.



"Měl by ses stydět, takhle mi krást ponožky!" vykřikla Otolína. "Ty by ses měla taky stydět, takhle poslouchat, o čem se baví jiní lidé!" odsekl medvěd. 

Jak už jsem hlásala na začátku této recenze, tak ty ilustrace jsou opravdu úžasné. Neobvyklé a osobité. Je vidět, že je dělal perfekcionista a snažil se zmínit v nich i titěrné detaily. Já osobně jsem z nich byla očarovaná, synovi se také líbily, hlavně proto, že byly opravdu autentické. 
Originální je, že kresbám dominuje červená barva. At už jde o pozvednutí maličkostí nebo větších věcí, dodává to ilustraci nádech zvláštnosti a neskutečnou atmosféru celé knize. 
Ilustrace jsou téměř na každé stránce - ať už malé nebo dokonce přes dvě stránky. Vždy mluví k ději, takže dětem mnoho ukážou a usnadní jim se v textu zorientovat. Dětská představivost je sice velká, ale když to mají hezky před sebou, lépe se jim vše chápe. 
U obrázků jsou také různé popisy, kterými autor vysvětluje, co kresba zobrazuje.

Otolína ráda řešila zapeklité problémy a vymýšlela chytré plány, ještě raději než se čvachtala v kalužích. 

Příběh je svižný, neotřelý a hlavně má své kouzlo, takže se malý ani velký čtenář rozhodně nenudí. Ta dějová linka zaujme právě, jak ty malé, tak ty velké. Různé zvraty a zápletky, vyprávění o samotných hrdinech je psáno zajímavě a lákavě, takže přečíst knihu na jeden zátah pro starší děti nebude myslím ani problém, jelikož obsahuje velké množství ilustrací a méně textu. Děti potěší, kolik toho zvládli - podpořit takhle sváteční čtenáře je nejvhodnější, protože pak si ke čtení získají lepší přístup. Děti potěší také mluvící zvířata, která se v knize objevují a dokonce páchají zločiny.



Otolína milovala svou sbírku pohlednic ještě víc než svou sbírku nenošených bot. Všechny pohlednice jí totiž poslali rodiče. 
Co dětem může zamotat hlavu? Některá slova, zejména ty anglické názvy převedené do českého jazyka. Pár slov, která se tolik nepoužívají, je mohou dovést k tápavosti. 

Otolína a žlutá kočka je neskutečné dílo, které bych doporučila všem dětem školního věku. Kniha není přímo pro nejmenší, ale obrázky i poslouchání vyprávění vydrží déle, než byste čekali. Já jsem předčítala synovi a u čtení jsem se rozhodně nenudila. Kniha je natolik neobvyklá, že zaujme i dospělého. 

Toužíte-li po pohádkové knížce, která ve vás zanechá víc, obestře vás svými ilustracemi a zahalí do děje, jako byste do něj patřili, pak je Otolína a žlutá kočka tím pravým čtivem! 






Knižní obálka: 
Na první pohled naláká. Ta červená s tou žlutou a zlatou barvičkou k sobě krásně ladí. Rozhodně nezapadne mezi ostantími knihami, protože je nápaditá. Líbí se mi, že ty zlaté vzory jsou výrazné a na dotek je čtenář může cítit. Už obálka zkrátka poukazuje na kouzlo samotného obsahu knihy. :o)



Anotace:
Hlavními hrdiny úspěšné, mezinárodně oceňované a mnohokrát vyznamenané knižní série jsou tak trochu zvláštní holčička jménem Otolína a její nerozlučný kamarád – malý vlasatý tvor z norských močálů zvaný pan Moura.

Otolína vášnivě sbírá nejrůznější věci a miluje všechny druhy počasí, zejména však déšť, neboť se ráda čvachtá v kalužích. Obývá apartmá číslo 243 ve dvacátém čtvrtém patře mrakodrapu, který vypadá docela jako pepřenka, takže není divu, že mu také Pepřenka všichni říkají… Otolínini rodiče jsou sběrateli a neustále cestují po celém světě. O Otolínu je v jejich nepřítomnosti ovšem skvěle postaráno, nikdy se necítí osamělá. Společnost jí přece dělá pan Moura a kromě něj holčičce se vším, co je potřeba, pomáhá celá řada dalších neobyčejných společníků. Díky nim se nikdy nenudí! Otolína navíc miluje záhady, stejně jako pan Moura. Oči má pořád otevřené a uši nastražené pro případ, že by se setkala s něčím neobvyklým nebo zajímavým. Její zápisník by mohl vyprávět! Ráda řeší zapeklité případy, vymýšlí chytré plány a přichází věcem na kloub – ostatně, má pro to speciální nadání…

U jejích nevšedních dobrodružství, jako je například řešení záhady série loupeží na Třetí ulici, které přináší knížka Otolína a žlutá kočka, se rozhodně nebudou nudit malí ani velcí čtenáři! 

Knihy jsou bohatě ilustrované, nápadité a propracované obrázky srozumitelné dětem se plynule prolínají s textem, což činí z četby velkýzážitek – ať už se do ní ponoří děti, anebo dospělí..

Nakladatelství: Ella a Max, Presco Group a. s.
Rok vydání: 2016
Vydání originálu: 2007
Žánr: Humor pro děti, Literatura pro děti, Pro děti a mládež
Počet stran: 172
Vazba: pevná




Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.