Recenze: NEJŠŤASTNĚJŠÍ DÍVKA NA SVĚTĚ (Jessica Knoll)


Extra hořká dávka štěstí





Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Jota.


Jota na FB.


Knihu si můžete zakoupit ZDE.



Od Nejšťastnější dívky na světě jsem očekávala další z řady odlehčených ryze ženských thrillerů, který bude mít lepší marketing než obsah. Známe to všichni. Spousta knížek tak začíná. Anotace se často jedna od druhé příliš neliší. Na začátku je vše zalito sluncem, život už nemůže být lepší, ale pak se něco stane a najednou je všechno přesně naopak. Skoro to až vypadá, jako by všechny ty lhářky a naivky produkoval jeden výrobce.

Jinak tomu není ani tady. Hlavní hrdinka TifAni má vysněnou práci, partnera s bezchybným rodokmenem a prsteníček ji zdobí dokonalý zásnubní prstem, kterým všem okolo dává najevo, jak vysoko se jí podařilo dostat. Začátek mě upřímně vyděsil. Přítomná linka ze snobského světa bohatých a prázdných lidí ve středu s povrchní hlavní hrdinkou, která všemi okolo nesmyslně opovrhuje. Při představě, že se v podobném duchu budou nést i další stránky, jsem si nebyla jistá, jestli mě vůbec zajímá minulost, která na TifAni tak neobytně dotírá, jestli vůbec budu schopná tohle dílo dočíst.

Naštěstí se brzy ukázalo, že první zdání klame. A že pod tou slupkou arogantní a nesympatické hrdinky zbývá ještě kousek jádra s lidštější tváří, že extrémní a zdraví škodící nesmyslné diety se za zavřenými dveřmi mění v nekontrolovatelné přejídání, přehnaná sebejistota v nezadržitelný třas a bezesné noci, a drahý prsten na levé ruce je více než cokoliv jiného hlavně jejím ochranným štítem. 

Prostřednictvím návratů do minulosti se postupně dovídáme, jak probíhalo TifAnino dospívání, co ji dohnalo k tomu pozměnit si jméno a jaké zásadní události, s nimiž chce po všech těch letech vyjít na světlo, se podepsaly na její psychice. Minulá linka se mi hodně líbila. Oproti ní mi ta přítomná přišla spíš rušivá a zbytečná. I když na konci své opodstatnění měla, zaznamenávala hrdinčin vývoj a určité rozhřešení celé té situace, vynechat ji, mohla být knížka slušnou temnou young adult literaturou. O tolik byla výraznější a povedenější. Takhle společně stále nevím, kam tento román přesně zařadit.

Hlavní hrdinka se pokouší vymanit z maloměstského života a získat tak mnohem lepší životní status. TifAni na tom pracuje stejně usilovně jako její matka, i když každá má trochu jinou představu o konečném výsledku. Přestože tomu není věnováno příliš času, čtenář vidí, že s matkou nemá zrovna záviděníhodný vztah, občas se za ní až stydí, zatímco mužský vzor jí v životě chybí úplně. Ve snaze zapadnout mezi ty správné vrstevníky riskuje a uchyluje se k naivním krokům, které se jí následně šeredně vymstí. 

Kromě této události a následných, jež rozpoutá, vás naprosto nepřipravené zaskočí jiná, zcela neočekávaná. A právě ta poznamenává TifAnin další život. Příběh tak rozehrává novou rovinu a mnohem více než předtím se zabývá zločinem a trestem, vinou a odpovědností za ni. Zvolené téma, pro společnost tak aktuální, bylo příjemným zvratem, který celé vyprávění posunulo za hranici osobních bolístek. 

Styl Knollové samotnému ději jenom pomáhá. Píše syrově, s ničím se nemaže a nazývá věci pravými jmény. Popisuje běžné věci do detailů a pravdivě, ať už vyznívají sebe víc nechutně. Není to ovšem nic vynuceného. Takové jednoduše jsou. Všichni to víme, jenom to málokdo umí přiznat. A ne každý autor se pustí do takové upřímnosti. Díky tomu všechny činy, krutost dospívajících a šikana vyznívají opravdu autenticky. O to více, že některé z událostí jsou autobiografické. Podporuje to i vyhýbání se jistým klišé, ať už se jedná o partu "vyvolených", do které chce TifAni zapadnout, nebo lásky, na kterou je příliš pozdě. Ostatně romantická linka je tady také velmi věrohodná. Alespoň já jsem popisované náklonnosti věřila, cítila jiskření mezi hrdiny a opravdu jim to přála.

Nejšťastnější dívka na světě mi v pozitivním slova smyslu přinesla úplně něco jiného než jsem čekala. Přes počáteční rozpačitost mě bavilo sledovat TifAni, oscilující mezi pracně vystavěnou maskou a sebepřijetím, a dokazující, že není černobílá, Ukazovala různé vrstvy svojí osobnosti včetně té sexuálně zvrácené. Co z jejích choutek a násilných myšlenek mělo původ v tom, čím si prošla, se můžeme dohadovat. Knížku doporučuji všem, kteří vyhledávají nepřikrášlené příběhy ze školního prostředí, i těm, kteří v ní nebudou hledat podobnost s jinými známými a úspěšnými tituly. V opačném případě můžete být zklamáni. 

Obálku má na svědomí Veronika Cágová a ve své podstatě se neliší od té zahraniční. I tak mi české vydání vzhledem k fontu, velikosti písma a rozmístění připadá povedenější. Dílo jako takové ale podle mého lépe vystihuje kniha bez přebalu. 





Anotace:
Její dokonalý život je dokonalá lež.
Osmadvacetiletá TifAni je hrdá na to, čeho v životě dosáhla: má práci v redakci prestižního módního časopisu v New Yorku, jak si to dávno vysnila, a teď ji čeká už jen zářná budoucnost. 
TifAni možná působí jako sebestředná, manipulativní žena, ale je na to pyšná, protože všechno, čeho dosáhla, získala vlastními silami. Teď napřela veškerou svou energii k přípravě svatby s mužem, jenže se zdá ve všem směrech ideální. Toužebně očekávaná událost jen dovrší léta její snahy vymanit se z pozice maloměstského děvčete a stát se manželkou muže se jménem a kontem, které jí můžou všichni jen závidět.
Ale minulost, kterou by nejraději vytěsnila z hlavy, nedobytně dotírá. Minulost, která je jejím nepřítelem. Otázkou je, zda drásavou skandální události navždy pohřbít ve své mysli. Co by se stalo, kdyby vyšla s pravdou ven? Bude to znamenat konec všeho, k čemu se tak usilovně dopracovala - nebo to pro Ani vysvobození?
Prvotina Jessicy Knollové, která se okamžitě stala bestsellerem, není jen strhujícím thrillerem s takřka detektivní zápletkou, ale i dílem zamýšlejícím se nad palčivými otázkami moderní společnosti. Dotýká se tématu ženy jako oběti, hledá odpověď na to, odkud se bere násilí a co je jeho spouštěčem.


Jessica Knoll: Nejšťastnější dívka na světě
Název originálu: Luckiest Girl Alive
Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2016
Počet stran: 392
Vazba: vázaná s přebalem



Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.