Recenze: PROCHÁZKY PO JELENÍ (Marek Řezanka)


Oduševnělá básnická sbírka


Je ticho, tma, je po vymření 

vánek si s větví nepohrává 

slyšet je, i jak roste tráva 

smrt dýchá 

snad, že mrtvá není


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Monument


Tato útlá básnická sbírka toho nabízí víc, než byste čekali. Já mám velmi ráda básně a faktem zůstává, že je nejspíš neumím hodnotit přesně tak, jak by se mělo a nedokážu pro vás vystihnout tu podstatu, ale to dokázal básník Marek Řezanka a já se budu snažit vám, co nejvíce vystihnout, jak by Procházky po Jelení mohly zapůsobit právě na tebe.

Je ticho, tma, je po vymření
vánek si s větví nepohrává
slyšet je, i jak roste tráva
smrt dýchá
snad, že mrtvá není


Čtenář se setkává s velmi oduševnělými a hodnotnými texty, které jsou především volného rýmu. Autor má slovní zásobu a dokáže poeticky vyprávět o přírodě, aniž by to bylo přehnané. Používá vhodné a kreativní asociace, ve kterých se čtenář sice může trochu ztratit, ale u básní není zkrátka vše jednoznačné, což je jejich kouzlo.

Sbírka Procházka po Jelení je rozdělena na čtyři části: 
Pouze to jméno - pět básní, které vypovídají o lidech, lidském utrpení a válce. 
Balady jeleňské - deset básní, týkajících se především smrti a toho, co s ní souvisí. 
Sonety jeleňské - jedenáct básní, které se týkají především lidských emocí a zamyšlení
Procházky po Jelení - patnáct básní, kterými autor popisuje život

Jeleni vystupují z šedi 
krušných mlh, jež nic nenaředí 
čas kráčí tiše 
bez hodin

Autor se do každé básně snaží vložit myšlenku a hodnotu, ovšem je na čtenáři, jestli jeho poselství objeví či nikoliv. Na každého bude působit emotivně jiná báseň, faktem zůstává, že city z díla rozhodně budete vnímat.

Dokáže velmi poutavě, kreativně a poeticky popisovat různé okamžiky nebo věci, které se ho nějakým způsobem dotýkají a na něž má názor. Je příjemné, že se snaží nenásilně rozšířit obzory a přitom nepoučovat nikoho o své pravdě. Prostě jen básní a je na vás, jak moc budete vnímat.

Kniha obsahuje opravdu nádherné ilustrace, jednoduché a přesto velmi působivé a výstižné. Rozhodně básně vyzdvihují. Ilustrátor Jiří Staněk odvedl skvělou práci.

Ze sbírky sála osobnost a kouzlo přírody, díky tomu Procházky po Jelení čtenáře rozhodně osloví. Pokud však nejste básnický typ a netoužíte hledat významy skryté v rýmech, pak pro vás nebude tím pravým. Nesvedu určit koho sbírka osloví a koho naopak odradí, záleží na vaší otevřenosti k poezii.

Kmenům ztvrdly rysy 
spálené kořeny 
svíraly slunce 
které k nim nikdy nedolehlo

Mě si Marek Řezanka rozhodně získal a doporučila bych sbírku všem poetickým duším, nejen těm, které jsou spjaté s přírodou. 

  

Knižní obálka: 
Ilustrace na hlavní stránce mi přijde asi nejméně povedená, víc by mě oslovil pouze černobílý obrázek.



Anotace:
Procházky po Jelení jsou básnickou zpovědí autora. Prolíná se zde několik rovin – vzpomínky na dětství, jež má autor spojené právě se zaniklou obcí v Krušných horách, varování před válkou a jejími následky, a v neposlední řadě hold tajemné krajině sestávající z čvachtajících luk, zpívajících lesů, brusinčí a bublajících potůčků. Balady villonovského střihu se střídají se sonety a svůj oddíl zde naleznou i příznivci volného verše. 

Nakladatelství: Monument
Rok vydání: 2016
Žánr: Poezie
Počet stran: 49
Vazba: brožovaná





Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.