Recenze: NEVĚŘTE TVOŘIVÝM (Jana Nikitin, Marie Hennecke a kol. autorů)

a 99 dalších psychologických výzkumů



Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Portál
Portál (Fb)


Chci zakoupit titul Nevěřte tvořivým


U nakladatelství Portál vychází opravdu velké množství velmi hodnotných knih a tato publikace není žádnou výjimkou. Musím uznat, že jsem kolem ní dlouho chodila, než jsem ji dostala jako recenzní výtisk. Přemýšlela jsem, čím vším mě jako čtenáře může dílo zaujmout... Je trochu netypické a snaží se nejen pobavit, ale také informovat a zaujmout. 





Styl psaní není zbytečně odborný, ale naopak působí velmi čtivě a výstižně. Osmnáct odborníků se v ohromování veřejnosti střídá a pod každým textem je autor podepsaný. Díky tomu také jednotlivé části působí odlišně - nic rušivého neočekávejte, já to vnímala velmi pozitivně. Texty jsou krátké, málokdy se stane, že by přesáhly stránku.


  


Jak napovídá název, tak kniha skutečně obsahuje sto psychologických výzkumů, které jsou nápadité a zajímavé. Někdy i lehce šílené a zábavné. No, zkrátka občas budete valit oči, co všechno se psychologové nebojí zkoumat. Téměř nic jim neunikne a tato publikace všechny důležité a lákavé informace servíruje na papíře. 

Kniha je kreativní - nejen svým obsahem, ale také různými ilustracemi, které ji vyzdvihují a hlavně umožňují lepší orientaci. Jelikož jsem něco takového neočekávala, byla jsem velmi příjemně překvapená. Je to vítané, protože pak čtenář nemá pocit zahlcení ze spousty údajů.


  


Co vás může nepříjemně překvapit?
Někdo může tvrdit, že publikace tak neobsahuje všechny informace a může být zavádějící a méně odborná, než by si čtenář představoval. Podle mého je to naopak dobře, tato kniha nemá působit jako obsáhlá publikace údajů. Má zaujmout širokou veřejnost a ne pouze odborníky. Někdo by to mohl brát jako chybu, na mě to působí jako klad.




Komu bych titul doporučila?
Zajímá vás psychologie a vše, co se kolem ní točí? Jste zvídaví a zbožňujete nápadité knihy plné hodnotných informací? Nevěřte tvořivým a dalších 99 psychologických výzkumů se stanou Mekkou vaší mysli. ,o)




Knižní obálka: 
Nejsem ten správný člověk, který by měl hodnotit takové kresby, protože bohužel nemám ohledně umění takový um, abych jej mohla posuzovat. Mně osobně tedy knižní obálka moc neříká a spíše v ní tápu. Některé indicie rozeznávám, u jiných jsem zkrátka mimo. Možná by to chtělo něco lákavější, ale to zas nejspíš nebude tvrdit čtenář, který dokáže takové ilustrace lépe posuzovat.




Anotace: 
Proč mají hurikány s ženskými jmény na svědomí více obětí? Zvyšuje nakupování biopotravin riziko neetického chování? Jak je možné, že fotbalové týmy v červených dresech častěji vyhrávají? Prosazují se empatičtí lidé více než neempatičtí? A co ten, kdo vidí v životě jen to dobré – je opravdu šťastnější? Kniha, na níž se podílela skupina osmnácti odborníků, kteří pracují v různých oblastech psychologie, má základ v blogu Curyšské univerzity, kam tito psychologové přispívali informacemi o vědeckých experimentech posledních let.

Editorky vybrali sto nejzajímavějších příspěvků, jež vysvětlují různé nečekané souvislosti a mnohdy vyvracejí naše očekávání. Ke každému článku je přiřazena ikona, která naznačuje, jestli daný příklad pochází z oblasti myšlení, cítění, mezilidských vztahů, zdraví, motivace, osobnostního rozvoje, nebo technologie a sociálních médií. Na konci knihy jsou pak uvedeny odkazy na vědecké studie, z nichž autoři všechny své poznatky čerpali.

Nakladatelství: Portál
Rok vydání: 2017
Žánr: Literatura naučná, Psychologie a pedagogika
Počet stran: 160
Vazba: brožovaná



Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.