Recenze: DIVOKÁ PÍSEŇ (Victoria Schwab)

Hororové fantasy pro hladové hříšníky...


"Žiju ve světě, kde stíny mají zuby." (Str. 123)


Nejlevnější cenu románu Divoká píseň najdete na Srovnáme.cz


DIVOKÁ PÍSEŇ si mě získala svou anotací. Natolik lákavou, že jsem knihu prostě musela mít. Zakoupení určitě nelituji, jen jsem očekávala něco trochu navíc, co mi román nedal. Ovšem zážitek byl excelentní... 

Styl psaní je čtivý, nápaditý a plný zajímavých obratů, které čtenáře nadchnou. Za pomocí er-formy autorka vyličila dva pohledy - Kate a Augusta -, ze kterých je možné získat ohromné množství informací.  Kniha je rozdělená nejen na kapitoly, ale také na části, které jsou nápadité svými názvy.

"Smrt a násilí. Netouží po tom všechny příšery?" (Str. 201)

Divoká píseň začíná tím, že se Kate vrací do rodného města Verity a nastupuje zpátky do školy. Přesně ve chvíli, kdy se z rodičovské náruče, která připomíná bezpečné vězení, přichází do školy i August. A tito dva společně zapředou několik hovorů a nakonec... už je to jen o přežití, shluku zla a násilí, propletenosti a temnotě, která svazuje a ničí.

"Jsem svatý oheň, a pokud mám spálit svět, abych ho očistil, udělám to." (Str. 306)

August Flynn je hodný kluk příšera. Plná hladu a ohně, která touží po lidských duších. Ale ještě víc po lidskosti samotné. Chce být člověk a každý den, kdy neuklouznul, si to opakuje jako mantru. 

Kate Harkerová v sobě nosí spousty vzpomínek, které ji tíží, aniž by tušila. Je bezmocná ve světě hrůzných tyranů, ale nedává to najevo. Chce čišet sílou, aby k ní každý měl respekt. 

Callum Harker má pod sebou celé podsvětí, plné lačných a nebezpečných monster, která jako loutky dělají, co si přeje. Za peníze zajistí ochranu každému, kdo na to má, ale zbytek města je zcela odevzdán těm, kteří trhají maso, lámou kosti a živí se smrtí... 

Hrdinové mají zajímavé charaktery, jsou uvěřitelní a dokáží zaujmout. Neměla jsem pocit, že by některé situace autorka přeháněla a udělala z nich superhrdiny. Ačkoliv je to fantasy, držela se podle mého v rámci mezí a díky tomu je kniha ještě čtivější. 

Pomocí er-formě čtenář vyčte většinu ze samotného příběhu. Poznává nejen hlavní hrdiny, ale také jejich sny, touhy i minulost. Bolístky na duších i tělech. Je vidět, že Victoria Schwab příběh promyslela a to nejen z pohledu postav, ale i samotný děj. A hlavně předvedla velmi okázalou a originální fantazii.

Byl sunaj, na tom se nic nedalo změnit, ale nebyl zlý, nebyl krutý, nebyl příšerný. Byl to jen někdo, kdo si zoufale přál stát se někým jiným. (Str. 279)

Děj působí spletitě. Ne natolik, jak byste možná očekávali, ale v možnostech žánru Young Adult je to dostačující a zbytečně se tou propleteností dílo nezahlcuje, takže se neztrácíte. 

Fantazie je opravdu vytříbená. Čtenář má pocit, že se ocitá v pekle, které propuklo na zemi. Autorka vše líčí s tak silným reálným podtextem, že jí uvěříte a po chvíli máte pocit, že se stíny kolem vás hýbou a vystupují z nich ti, kteří touží ničit.

Velmi ráda bych vám o těch příšerách řekla více, ale myslím, že bych nesvedla ta monstra popsat tak poutavě jako autorka a zbytečně vám prozrazovala informace, které by vás připravily o překvapení. Nicméně faktem zůstává, že je potřeba se knize věnovat právě díky tomu, že obsahuje množství údajů, které jsou pro čtenáře nové a atraktivní. Podle mého není možné román zhltnout za jedno odpoledne, protože si ji dotyčný chce užívat od prvního řádku až do poslední kapky krve. Nasávat temné poselství, které je zachyceno v ději a zahrnuje spousta zajímavostí, které se vyplatí číst pomalu. Z počátku se totiž trochu můžete ztrácet, než si názvy příšer a jejich chutě zapamatujete... 

Divoká píseň obsahuje také jednu velmi chytlavou básničku, která se mi natolik zalíbila, že si ji i sama zpívám. I ta by však byla bohužel spoilerem podle mého.

Skvělý překlad nám čtenářům opravdu dal zabrat v tomto fantasy hororu, kde však nemůžete očekávat žádnou romantiku. Já do toho šla právě s tím, že si užiju young adult románek a podle mého šlo čistě o něco, co bych romancí, láskou nebo něčím podobným nenazvala. Jako romantický snílek si tedy dílo neužijete, ale zatraceně s vámi bude třást adrenalin v tomto velice akčním a nebezpečném dobrodružství. 

Nemusíte se obávat, že by té akce zas bylo nějak moc a že byste si po celou dobu neodpočinuli. První část knihy je spíše poznávací, kdy autorka dává možnost vstřebat vše nové. Ve druhé části už nastupuje praxe, ze které hrdinové získávají krvavé šrámy a chuť někoho zabít, zatímco čtenář jen valí oči a drží pěsti. 

Je pravda, že dílo nebylo přesně tím, co jsem očekávala, ale musím uznat, že ihned po dočtení jsem měla strašlivou chuť na druhý díl. Vím, že jakmile Temný duet ze série Monstra z Verity vyjde, sáhnu po něm! :o)

Vzpomněla si na všechno. Obrazy z minulosti najednou nepatřily jiné Kate. Byly její. Byl to její život. Její ztráta. (Str. 282)

Co může čtenářům vadit? 
Mimo to, co jsem již řekla (chybějící vztahová romantika), nemám pocit, že by bylo něco, co by se dalo vytknout. Možná někomu přijde, že autorka zbytečně filozofovala, ovšem podle mého to ke knize a daným charakterům patří. 
Je fakt, že anotaci je také možné považovat za spoiler, ale obávám se, že k této knize se jiná napsat nedá. Protože obyčejný text bez spoilerů nemá šanci o díle cokoliv říct a objasnit tak, proč by čtenářům Divoká píseň neměla uniknout.
Název, ale to je koneckonců všem asi jasné, protože to přímo zavádí k tomu, aby se místo píseň říkalo a psalo něco jiného. Pokud vás to ani jednou nenapadlo nebo jste to nikde nečetli, tak máte štěstí. :o)

"Tolik hvězd. A já je zhasnul jednu po druhé. Těsně před tím, než jsem jí podřízl krk." (Str. 301)

Komu bych knihu doporučila? 
Všem fanouškům, kteří chtějí trochu tvrdší young adult. Plno násilí a emocí ve městě plném zvěrstev je požitkem pro každého hříšníka čtenáře. ,o) 


Knižní obálka: 
No, je sice k tématu, ale na mě působil příběh silným dojmem a ta hrůznost z něj vyzařovala každým pórem natolik, že bych si představovala knižní obálku mnohem děsivější. :o)) Chtěla bych přesně takovou, aby křičela do světa své poslání a lákala všechny k přečtení, jako hudbou ti, kteří hltají duše...




Anotace: 
Napínavé převyprávění příběhu Romea a Julie v temném městě Verity, kde najdete všechno, jen ne bezpečí… protože tohle místo ohrožují monstra, která se zrodila z násilí.

Kate touží být tak nemilosrdná jako její otec, který vládne Severní části Verity, nechává nestvůry potulovat po městě a vybírá od lidí peníze za jejich bezpečí. Po pěti letech na internátních školách se Kate konečně vrací domů a chce ukázat otci, že je stejně nelítostná jako on.

August chce být člověk. Ale není. Je nestvůrou, která dokáže krást duše pomocí hudby. Jeho otec řídí Jižní část města a snaží se chránit nevinné. August je jeho tajná zbraň.

Jejich město je rozdělené.

Jejich město se rozpadá. 

A Kate a August jsou jediní, kdo chápou obě strany, jediní, kdo jsou schopní něco udělat. A přitom tak rozdílní… Ale jak se může člověk rozhodnout, jestli bude hrdina nebo zloduch, když je tak těžké rozlišit, co je co?ˇ

Nakladatelství: CooBoo
Rok vydání: 2017
Žánr: Literatura světová, Sci-fi a fantasy, Young adult, Dobrodružné romány
Ze série: Monstra z Verity (1)
Počet stran: 336
Vazba: pevná


Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.