Recenze: VÍ O TOBĚ (Sarah Pinborough)

Láska, která nezná hranic

Nechci mu lhát víc, než musím. Miluju ho. (Str. 62)


Za recenzní e-výtisk děkuji nakladatelství Metafora
Metafora (Fb)


Chci zakoupit thriller Ví o tobě


Ví o tobě je složitější a zmatenější víc, než jsem očekávala. Ne, že bych byla ochromená unikátním dílem, ale svým způsobem se mi vrylo pod kůži, ačkoliv bych očekávala něco jiného než thriller s prvky románu pro ženy, který hovoří o lásce silnější a temnější, než si kdo dokáže představit... 
Styl psaní je jednotvárný jako u běžného románu pro ženy, což může čtenáře zaskočit. Není vlastně poznat, že jde o thriller, až v pozdějších kapitolách se o slovo přihlásí thrillerové prvky. Některé popisy mohou působit zdlouhavě, ale doplňují atmosféru, ať už tu domáckou, která se týká Louisy, nebo psychicky narušenou jako v případě Adele.

Otočí se ke mně, je krásná, oči dokořán, a odpoví, jako by to byla ta nejobyčejnější věc na světě. „Myslím, že ho David zabil.“ (Str. 225)

Středně dlouhé kapitoly jsou čtivé, ale matoucí. Zbytečně složitá dějová linka je poněkud neorganizovaná. Mimo er-formy v některých případech autorka využívá i ich-formu a to u obou hlavních postav, s jejichž pohledy se čtenář setkává. Prolínání minulosti a přítomnosti je sice označeno, ale i tak se nepozorný čtenář může zatoulat, především když se k tomu přidají ještě dokumenty osobní povahy, které jsou v knize publikované také a mají k samotnému příběhu hodně co říci. Je trochu udivující, že tenhle chaos začíná již od prvních kapitol, kdy se dlouho nic neděje a čtenář začíná mít pocit, že snad usne, než se dočká nějakého důležitého zvratu.

Na začátku knihy se setkáváme s Louisou, která je samoživitelkou. Rozvedená žena, starající se o svého syna, v životě moc štěstí a zábavy nemá. Ale pak se jí do cesty připlete její nový šéf David a jeho žena Adele...

"Jsi jediná dobrá věc, která mě potkala. A právě proto musím být tak opatrný. Proto s tebou nechci mluvit o svém manželství nebo o svém životě. Nechci, aby cokoliv z toho stálo mezi námi." (Str. 151)

Louisa je obyčejná žena, která není ničím výjimečná. Je krásná, ačkoliv to o sobě neví, je tvrdá, ale citlivá. Občas působí nemastným neslaným dojmem a spíše jako do počtu.

Adele má svá tajemství, která čtenář postupně objevuje díky nahlížení do její minulosti. Je to žena v domácnosti, která se snaží radovat ze života ve chvílích, kdy má možnost... Neskutečně miluje svého manžela a chce bojovat za jejich lásku. V jejím případě účel světí prostředky a láska nezná hranic.

David je psychiatr, trochu tajemný muž, který dokáže působit různorodě. Pohledy na něj se liší podle toho, jestli se čtenář dívá očima Lousy či Adele. 

Hrdinové nepůsobí nejpřirozeněji. Někdy jsou jako loutky, které dělají přesně to, co autorka chce, aby jí to sedělo do děje. Tyto tři hlavní postavy jsou pro děj nejdůležitější, takže se vše točí kolem nich. Zbytek je spíše jako doplněk díla a čtenář si z nich mnoho nezapamatuje až na jednu, kterou díky tomu postupem čtení očekává...

Pokaždé se léčí kvůli spánku. Nejprve to byly noční děsy a náměsíčnost, to jí bylo osm, a teď nechce spát vůbec. Spánek, pořád spánek. Hraný spánek, skutečný spánek. Předstírání spánku. (Str. 37)

Sarah Pinborough má sice velmi zajímavou pointu příběhu a snaží se vše lákavě proplést, ale podle všeho nemá tolik zkušeností, aby mohla sepsat thriller, přestože se o to snažila. Kniha tak působí méně uvěřitelně zejména kvůli účelovým zvratům, které jsou v některých případech tak umělé, až to kazí veškeré počtení. 

Problémem tohoto díla je to, že kniha obsahuje více žánrových prvků, jako by se autorka nemohla rozhodnout, kterému z nich se bude věnovat. Snažila se sepsat thriller, psychologický román i příběh pro ženy, které touží po lásce, v jedné knize, ale nedařilo se jí plnohodnotně se věnovat ani jednomu, takže samotné dílo na náročné čtenáře může působit povrchně. 

Láska je rozhodně nejsilnějším tématem, což by nebylo na škodu, kdyby románek měl jiskru a nebyl napsaný stylem obyčejné love story, která je poněkud nemastná a neslaná. Nejvíce nabudí fakt, že touha a něha se v tomto případě dá brát jako zbraň v rukou psychopata, který se nebojí jít za svým cílem a získat, po čem touží. Milostný trojúhelník, který se v ději vyskytuje, může někdo považovat za klišé. Ovšem podle mého to tak okaté není, především z toho důvodu, že se do toho zapojuje i jakási forma přátelství, což nebývá obvyklé.

Zajímavostí je, že autorka do svého thrilleru vložila nesnáze se sněním a spánkem. Nápad je skvělý, ale opět povrchně rozvedený. Tady záleží na úhlu pohledu a otevřenosti samotného čtenáře, zda věc, kterou autorka nemá úplně promyšlenou a v románu dostatečně vysvětlenou, přijme a nechá se jí ohromit nebo naopak na stránky zanevře. Promyšlenost a propracovanost poněkud pokulhává. Čtenář může mít pocit, že ho autorka odbyla jednou větou a bere to jako spisovatelskou samozřejmost. Sebejistota je sice odzbrojující, ale některým čtenářům její slovo, za kterým si má domyslet samotné řešení, stačit nemusí.

Ví o tobě rozhodně není kniha, která působí strhujícím dojmem, ale spíše odpočinkovka, což je u takových děl sice neobvyklé, ale nemusí to nutně znamenat, že je román zákonitě špatný. Nezatěžuje, je klidnější a pro někoho jsou právě takové knihy to pravé.

Ke knize se vážou i nápadité hashtagy #WTFthatending #neprozradtekonec, které dílo podporují a ukazují čtenářům tu správnou cestu. Ke knize se hodí, i když já sama nepatřím mezi čtenářky, které přímo takto dílo vidí. Musím uznat, že anotace je pravdivá a konec opravdu silně předčí spousta očekávání. 

Velké finále je kreativní, ale opravdu záleží na tom, jak čtenář vnímal celý román, jak se do něj dokázal/nedokázal vžít a jakým způsobem knihu posuzuje. Pro někoho tohle rozuzlení může být perfektní, jiný knihu odloží s tím, že zbytečně věnoval čas něčemu, co za to nestálo...

Zapomněla jsem, jaké to je být šťastná. Tak dlouho se všechno točilo kolem Davidova štěstí – jak ho zbavit jeho špatných nálad, jak mu zabránit, aby pil, jak ho přimět, aby mě miloval –, že se v tom všem moje vlastní štěstí někam vytratilo. (Str. 56)

Co bych vytkla? 
Někteří z vás s mými výtkami budou souhlasit. Jiní tento thriller mohou vnímat úplně jinak, ale přiznávám se, že jsem od knihy očekávala více. Některé části působí zdlouhavě a bez jiskry, Jindy zase jako by autorce začala docházet fantazie a tak vymyslela něco, co někdo může pokládat za vrchol dokonalosti a druhý naopak za hřebíček do rakve celého příběhu. Sarah Pinborough se nepodařilo navodit napínavou atmosféru a věnovat se plnohodnotně alespoň jednomu žánrovému prvku, které by jinak mohly její dílo rozhodně vyzdvihnout.

Nechci, aby mě myšlenky na Davida zase dostaly do depresí. Zítra budu zase s Adele! Kašlu na tebe, starej živote, hurá do novýho! Adele, Adele, Adele! Brána k mojí šťastný budoucnosti. (Str. 230)

Komu bych knihu doporučila?
Velká očekávání vás mohou připravit na špatnou četbu, ale pokud budete přistupovat ke knize s tím, že je to thrillerová oddechovka o bezmezné lásce, která dokáže být drsnější, než si dokážete představit, mohlo by se vám dílo líbit. Náročný čtenář, který thrillery čte běžně a nemá rád účelové situace, zřejmě tolik nadšený nebude.


Knižní obálka: 
Ta je zvláštní, velmi lákavá a vážně má své kouzlo. Myslím, že knihu vystihuje a je nadstandardní. Rozhodně zaujme na první pohled.



Anotace:
LOUISE opustil manžel kvůli jiné, a tak se jediným mužem v jejím životě stal její syn. Proto Louise pracuje na poloviční úvazek, aby je uživila a zároveň mohli být spolu. Všechno se však změní, když se objeví.

DAVID, mladý, úspěšný a natolik okouzlující, že Louise nemůže uvěřit, že by o ni muž jako on nejenže mohl zavadit pohledem, ale že ho dokonce snad i přitahuje. To se ovšem dost zkomplikuje v okamžiku, kdy potká jeho ženu

ADELE, překrásnou, elegantní a roztomilou bytost, z níž se rychle stane Louisina nová přítelkyně. Oba aktéři dokonalého páru Louise naprosto uchvátí a každý z nich ji po svém vtahuje do spletité sítě jejich manželství, v němž má Louise zatím netušenou zásadní roli.

A najednou, ve chvíli, kdy je oba trochu víc poznává, zahlédne trhliny. Je David opravdu tím mužem, za něhož ho měla? A je Adele opravdu tak křehká a zranitelná, jak působí? Jaká strašlivá tajemství oba skrývají a jak daleko zajdou, aby je uchránili?

NEVĚŘTE TÉTO KNIZE
NEVĚŘTE TOMUTO PŘÍBĚHU
NEVĚŘTE ANI SAMI SOBĚ
A AŤ SE DĚJE COKOLIV, NEPROZRAĎTE KONEC!

„Sarah Pinborough se stane vaší novou OBSESÍ.“ 
– Harlan Coben

„Věrohodné postavy z masa a krve, jedinečný styl psaní, obrovská zásoba zápletek, které se rozplétají přesně tak, aby udržely napětí od začátku do konce, a strhující finále. Jen tak něco mě nedostane, ale tahle kniha to dokázala. Dostane vás taky.“ 
– Joanne Harris

Nakladatelství: Metafora
Rok vydání: 2017
Žánr: Thriller
Překlad: Hana Sichingerová
Počet stran: 304
Vazba: vázaná

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.