Recenze: BUZÍČCI (Jan Folný)

Kontroverzní a hodnotná kniha o gayích a lesbách

Doufám, že vaše upjatý, sevřený, konzervativní anály moje dnešní vyprávění vydrží. 


Nejlevnější cenu sbírky povídek Buzíčci najdete na Srovnáme.cz


Mám velmi ráda LGBT literaturu. Ačkoliv o díle Jana Folného vím už delší dobu, zakoupila jsem si ho až nyní. Proč? Odrazovala mě obálka a název, který mi sliboval ulepený a víc než přiteplený styl psaní. Měla jsem obavu, že koupě budu litovat a nad knihou zapláču. Ani jedno se nekonalo. Předčila má očekávání. Jan Folný, ačkoliv pro mě byl dříve autorem, o kterém jsem netušila, co si myslet, mě přesvědčil o svých kvalitách. 
Překvapující je, že ačkoliv sbírka obsahuje jedenáct povídek, tak se autor víc než snažil, aby byly i svým stylem neobvyklé a jedinečné. Sice se liší třeba jen lehce, ale bystrý autor ten rozdíl rozhodně pozná a ocení. Styl je obvykle v er-formě, o to větší možnost má čtenář nahlédnout do děje a o to více se autor snaží zaujmout a podat vše potřebné, aby povídka byla autentická, originální a hlavně postava ožila. 

"Pamatuješ si, jak jsi mě tenkrát znásilnil?" zařve Mirek na celou místnost. Okamžitě zrudnu. 

Skutečně tedy těch jedenáct povídek lze snadno od sebe rozeznat a zapamatovat si, o čem jsou. Díky tomu, že jsou postavy tak velmi dobře propracované i na tak malém prostoru, se čtenář nikde nezasekne a nemá pocit dejavu. Autor prostě dokáže své hrdiny v každém příběhu odlišit, dát jim zkušenosti, emoce a život. Tito hrdinové by klidně mohli být inspirovány skutečnými žijícími osobami.

Nejúžasnější na této sbírce je, že jsou hrdinové propojení. Ne všichni, ale většina je velmi originálním způsobem spjatá s někým jiným. Při čtení si rozhodně všímejte i vedlejších postav, některé z nich vám svůj příběh krásně ozřejmí v dalších příbězích.

Ten že to dělá poprvý? Každopádně má na to talent a divokou kariéru teploušskýho sexu před sebou. 

Buzíčci jsou hodnotným čtivem i pro náročné. Kdo by to byl řekl, že? Podle těch růžových obtisků rtů a barevně odlišných listů na začátku a konci knihy by zřejmě nikdo neřekl, že dílo bude natolik silné, až dokáže čtenáře oslovit množstvím otázek k zamyšlení. Každý příběh má svou pointu, žádný nepůsobí povrchním dojmem.

Křičel za mnou, že mě stejně jednou chytne a zatáhne k sobě a že jsem dítě deviantů a že si přestanu takhle prozpěvovat, až mou mámu zajede auto a pak mě vezmou tý druhý lesbě a dají mě do děcáku. 

Děj všech příběhů se odehrává v Praze. Reálie čtenáři samotný příběh ještě přibližují. Ti, kteří v Praze bydlí, mohou mít dokonce pocit, že na těch místech ony hrdiny potkali, až natolik reálné čtivo to je. Čtenář vnímá, jak žijí jiní lidé a co prožívají. Proniká do zakázaných míst, prožívá něco, co nikdy nepozná, ať už proto, že není gay nebo proto, že je žena a přeci jen jsou homosexuální vztahy trochu jiné a stejné zároveň. Určitě se dozvíte spousty maličkostí na tohle téma, pokud vás to zajímá.

Hajzl zbabělej. Skvělé tělo, skvělá kondice. Skvělá práce tělem.  

Emoce jsou neočekávaně silné a v každé povídce zapůsobí nějak jinak, ačkoliv především sbírka působí nostalgicky a upřímně. Je o hledání lásky i sebe sama. O skutečném životě a lidských osudech. O tom, že svět přeci jen není tak skvělé místo, jak se některým může zdát. O neférovosti a bolesti, když hledáte a nenalézáte. Nebo už naopak nemáte šanci se vrátit zpět... 

To, že se sexuální praxe gayů často realizuje na anonymní kontakty, naplněnými s vysokou motivační naléhavostí na mnohdy nepříliš kulturních místech, je dáno - i přes veškerý pokrok k rovnoprávnosti občanů s nevětšinovou sexuální orientací - i stále obtížnou realizací homosexuálního partnerství a hlavně jeho neplnohodnotným uznáním naší společnosti. 

Pokud toužíte po gay a lesbickém pornu, tak v této knize o tohle opravdu nejde. Budete se muset uspokojit nějakým jiným způsobem, ale Buzíčci vám v tom nepomohou. Autor se sice sexualitě nevyhýbá, ale nic není popsáno jako erotický román pro ženy nebo naopak tvrdé porno pro muže. Jde spíše o to, co ke vztahům patří. Provokativní hlášky určitě také hodně napoví. 

Jednotlivé povídky: 


Buzíčci
Povídka, podle které se jmenuje celé dílo, je ukázkou života bezcharakterního a do sebe zahleděného mladého muže, který se nedokáže pozastavit nad svým konáním a důsledky na sebe nenechají dlouho čekat. Důvtipný, smyslný a schválně povrchní příběh čtenáře nejen pobaví, ale otevře mu oči. 

Box of Roses
Romantická povídka o lásce dvou mužů, z nich jeden je milující a druhý nerozhodný. O čem může být vztah? A jak moc jsou lidé nestálí?

Supertalent
Smutná, zádumčivá povídka. Hlavnímu hrdinovi už je třicet a chtěl by vážný vztah, ale nedaří se žádný najít. A tak si prochází svou minulost a přemýšlí o tom, kolik měl bývalých partnerů a jakým způsobem ho ovlivnili. Láska je velmi nebezpečná věc, která mu však všechno ironicky vrátí... 

Dán jen se dvěma rukama
Vtipný, důmyslný a k zamyšlení vhodný příběh o náhodném setkání dvou mužů. 

Neviditelný
Nejnostalgičtější a nejbolestivější povídka celé sbírky, která vypovídá o muži, jenž má svá nejlepší léta už za sebou. Vzpomíná a prochází Prahou. Jeho posledními dny v tamějším bytě, který byl po celá léta jeho domovem, nás provází také jeho andílek, světlo dnů, kterého tajně pozoruje... Příběh plný emocí, který se určitě dotkne každého. 

Dort pro Honzíka
Příběh o dvou ženách, homosexuálně orientovaných samozřejmě, který byl takový svěží. 

Změna času
Další depresivní kousek ze surové reality muže, kterému je čtyřicet. Život nemá zrovna nejrůžovější. Živí se jako učitel, s manželkou mu to neklape a se svým otcem má prapodivný vztah. Je sám k sobě neupřímný a všechno se to v něm kupí... 

Poste restante, Bao Loc Post Office, Lam Dong, Vietnam
Dopis vietnamského gay hrdiny Lukáše adresovaný jeho babičce do Vietnamu je dokonalým osvěžením. Je vtipný, zvláštní a autentický. Neskutečně mě pobaví. 

Třídní sraz
Povídka plná e-mailů, které zasílá spolužák a spolužačka svému bývalému rádoby kamarádovi ze základní školy, který byl šikanován kvůli tomu, že je divný - teplý. Takové to sladké vlezprdelkovství, krásně sepsané, je hlavním tématem. Poukazuje na bezcharakterní lidi a touhu svalovat své nezdary na jiné...

Slohové práce žáka páté třídy Jana F. 
Výborné, autentické a vtipné slohovky od dvanáctiletého Honzíka, který je synem dvou lesbiček. Nasmála jsem se a dalo mi to i hodně informací k zamyšlení.

Praha plná bužíčků
Další nostalgická povídka o hledání chvilkového potěšení, lásky i přátelství... Jen se nevzdávat naděje.

Myslím, že měl na mysli honění přes internet. Tomu bych i věřil. S ptákem mu to totiž šlo výborně. 

Co bych vytkla?
Počítám s tím, že knihu si přečte ten, komu takové téma nevadí a touží jen nahlédnout do Pandořiny skříňky. V případě, že vás takové knihy odrazují, pak byste vytkli naprosto všechno.

Komu bych knihu doporučila? 
Jan Folný je autor, který si s touto sbírkou povídek dal opravdu záležet a velmi hodnotně a kvalitně popsal nejednoduché a upřímné životy lidí, kteří se potýkají se svými starostmi i radostmi. Zaslouží si, aby tohle dílo četl ten čtenář, kteří se chce nechat spoutat emocemi a přemýšlet nad příběhy. Buzíčci uspokojí i náročného čtenáře. ,o)


Knižní obálka: 
Název i ilustrace jsou strašně zavádějící. Pod touhle růžovou slupkou jako z privátu by nikdo nehledal takhle úžasné dílo, ale myslím, že je to schválně. Autor tak možná dává najevo, že chytří lidé nedávají na první pojem a snaží se poznávat a dávat druhé šance... Dílo Jana Folného si rozhodně svou šanci zaslouží i přes poněkud "transexuální" knižní obálku. 




Anotace:
Líbající se muži nebo dívky vedoucí se za ruce jsou dnes výjevy asi stejně pohoršlivé, jako když někdo nosí do sandálů ponožky. A to je dobře. Spisovatelé pak totiž nemusejí aktivisticky dokazovat, že gayové a lesby jsou „stejní lidé jako ostatní“, nebo naopak ostentativně vystavovat své nejrůznější úchylky. Důvodem k příběhu už zkrátka nemusí být fakt, že homosexuálové „jsou“.
A právě to si velmi dobře uvědomuje Jan Folný ve sbírce povídek Buzíčci. Už sám název jako by naznačoval autorův postoj k jejich „hrdinům“, balancující mezi ironií a soucitem. Frustrovaný otec od rodiny setkávající se v gay baru s vietnamským mladíkem, slavný zpěvák, který nepřijede na třídní sraz, zamilovaný ligový fotbalista, starý muž chystající se do domova důchodců a řada dalších postav zde defi luje ve vzájemně provázaných příbězích.
Folný přitom dokáže přesvědčivě střídat žánry a styly vyprávění, a jasně tak dokazuje, že toto téma konečně i u nás vykročilo z ghetta, aby se stalo literaturou.

Seznam povídek:
Buzíčci
Box of Roses
Supertalent
Dán jen se dvěma rukama
Neviditelný
Dort pro Honzíka
Změna času
Poste restante, Bao Loc Post Office, Lam Dong, Vietnam
Třídní sraz
Slohové práce žáka páté třídy Jana F.
Praha plná buzíčků

Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2013
Žánr: Povídky, Literatura česká, LGBT
Počet stran: 250
Vazba: pevná


Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.